Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Μητρόπολη Νεαπόλεως.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε την επικινδυνότητα της μετάλλαξης του ιού, τονίζοντας πως: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και φαίνεται να μην δίνει ανοσία και σε ανθρώπους που έχουν ήδη επιμολυνθεί τουλάχιστον στο 50%. Είναι κρίσιμο να καταπνίξουμε την διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους».

«Η βρετανική μετάλλαξη έχει 56% μεγαλύτερο βαθμό διάδοσης, αλλά όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του ιού, παραμένουν ίδια», διευκρίνισε.

«Η απόδοση του εμβολίου είναι μειωμένη κατά 50%.», τόνισε ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

«Αν δεν προσέξουμε μπορεί να εξαπλωθεί, το είδαμε να συμβαίνει με την βρετανική, που ξεκινήσαμε από 2 κρούσματα, 24 σε πύλες εισόδου και πλέον έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς», ανέφερε τονίζοντας πώς άπαντες οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικοί.

«Ο καθένας από εμάς πρέπει να τηρήσει αυστηρότατα τα μέτρα προστασίας και πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό εμβολιασμών, ίσως πιο στοχευμένα, για να δημιουργήσουμε τεχνική ανοσία στον πληθυσμό»,.

Όπως ανέφερε μάλιστα, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ένα τρίτο κύμα, το οποίο ωστόσο δεν θα έχει την δυναμική του δεύτερου.

«Μπορούμε να πάμε σε νέο κύμα. Είχαμε υπολογίσει ένα τρίτο κύμα στις αρχές Απριλίου. Με έναρξη τον Φλεβάρη… Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ΑΘήνα που είχαμε υπολογίσει αναλυτικά, αλλά συνολικά θα μπορούσε να φτάσει 960 την ημέρα τον Απρίλιο, κάτω από 2.000 συνολικά στη χώρα. Δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο το δεύτερο κύμα. Αλλά πρέπει να ξαναπραγματοποιήσουμε τη μελέτη γιατί έχουμε νέα στοιχεία δεδομένων των μεταλλάξεων».

Ερωτηθείς για το έως τώρα άνοιγμα της κοινωνίας, σημείωσε: «Θεωρώ ότι η χαλάρωση έχει τη λογική της. Είναι καλό για τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Από την άλλη είναι σημαντικό να γίνονται τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Και στα παιδιά των λυκειών αργότερα.»

Ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε πανεπιστήμια που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν στο έργο των ειδικών.

«Θα ήθελα να ζητήσω να δοθεί η ευκαιρία σε πανεπιστημικά ιδρύματα που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν για την αληλούχιση των δειγμάτων.».

Σε ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι ένα νέο «λουκέτο» στα σχολεία, απάντησε: «Υπαρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία αν η δυναμική της εξάπλωσης των νέων μεταλλάξεων είναι πολύ γρήγορη».