Τραγική πτώση  της δραστηριότητας τους  έως και κατά  80% κατέγραψαν τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα  το Σάββατο, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιορισμών.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις λιανικής λειτουργούν με  click inside  (προκαθορισμένα ραντεβού εντός), όπως μαγαζιά με ρούχα, υποδήματα , κομμωτήρια βιβλιοχαρτοπωλεία κτλ,  εν τούτοις αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν άνοιξαν ενώ από σήμερα, Δευτέρα  1η Φεβρουαρίου,  οι φορείς της αγοράς εκτιμούν  ότι πολλοί παραπάνω  «δεν θα ξανασηκώσουν ρολά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και θα επανέλθουν  μόνον  εάν τα καταφέρουν».  Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα  με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, ότι 1 στους 2 καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης, θα  κλείσουν  αν δεν επανέλθουν «ακόμη και μέσα στην εβδομάδα» σε κανονικό  ωράριο λειτουργίας. 

Το οξύτατο αυτό πρόβλημα εντοπίζεται ήδη στην εστίαση  που βρίσκεται στον 4ο μήνα της καραντίνας.   Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο  υπουργός Ανάπτυξης  Αδ. Γεωργιάδης  αναδεικνύει συνεχώς την τραγικότητα της κρατούσας κατάστασης  ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «το λιανεμπόριο δεν είναι δυνατόν να σταματήσει ξανά….».