Άκαρπες παρέμειναν για δεύτερο 24ωρο οι έρευνες για τον εντοπισμό του 32χρονου Ιρακινού πιλότου που επρόκειτο να συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας. Ο Αμάρ Ιμπραχήμ, ένας από τους περίπου 100 εκπαιδευόμενους Ιρακινούς που ζουν στην πόλη της Κοζάνης, επέβαινε στο αεροπλάνο της Egnatia Aviation, τύπου DV-20, πραγματοποιώντας την τελευταία πτήση πριν από την απόκτηση του διπλώματός του. Τα ίχνη του χάθηκαν την Κυριακή στις 12:28 μ.μ., πάνω από δύσβατη ορεινή περιοχή του Μιτσικελίου.

Ο νεαρός πιλότος είχε κάνει την πρώτη του ατομική πτήση, χωρίς συνεπιβάτη, στις 28 Ιουλίου του 2020. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Κοζάνη, θα πετούσε πάνω από τα Ιωάννινα και θα επέστρεφε στην Κοζάνη χωρίς να έχει προγραμματισμένη προσγείωση στο τοπικό αεροδρόμιο.

Στις έρευνες συμμετείχαν χθες και 30 συμπατριώτες του, επίσης σπουδαστές στην ιδιωτική σχολή εκπαίδευσης πιλότων της Κοζάνης, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εντοπίσουν οποιοδήποτε σημάδι, είτε από τον ίδιο είτε από το αεροσκάφος. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Ανατολικό Ζαγόρι, κρίθηκε απαραίτητο να διακοπεί η γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε για τον εντοπισμό του. Σημαντική ήταν και η βοήθεια που προσέφεραν εθελοντικά οι κάτοικοι των χωριών του Ζαγορίου, αλλά και μέλη της Λέσχης 4×4 που προσέγγισαν τις πλέον δύσβατες περιοχές.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια χαράδρα μεταξύ των χωριών Μηλιωτάδες, Ανθρακίτης και Καβαλάρι, καθώς κάτοικοι και κυνηγοί αναφέρουν πως άκουσαν για τελευταία φορά τη μηχανή από το μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Νωρίς χθες το πρωί ερπυστριοφόρο όχημα της πυροσβεστικής και μηχανήματα αποχιονισμού της Πολιτικής Προστασίας ανέβηκαν στις χιονισμένες κορυφογραμμές χωρίς να εντοπίσουν οτιδήποτε σχετικό με το αεροπλάνο.

Το μεσημέρι το χώρο των ερευνών επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, για να ενημερωθεί αλλά και για να συνδράμει με δυνάμεις εάν κριθεί αναγκαίο. Η κινητοποίηση που έγινε όταν χάθηκε το στίγμα του ελικοπτέρου ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε τοπικό επίπεδο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime