Οι διατροφικοί επιστήμονες θα παράσχουν επιστημονικές συμβουλές για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός μελλοντικού πανευρωπαϊκού συστήματος για την επισήμανση των διατροφικών προϊόντων. Θα ενημερώσει επίσης τον καθορισμό των προϋποθέσεων για τη χρήση ισχυρισμών διατροφής και υγείας στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για τη στρατηγική «Farm to Fork» της ΕΕ , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει, έως τα τέλη του 2022, πρόταση για εναρμονισμένη υποχρεωτική επισήμανση διατροφής στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας και για τον καθορισμό προφίλ θρεπτικών ουσιών για τον περιορισμό της προώθησης τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα, για παράδειγμα, αλάτι, σάκχαρα και / ή λίπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να παράσχει επιστημονικές συμβουλές σχετικά με:

Θρεπτικά συστατικά για τη δημόσια υγεία για τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μη θρεπτικών συστατικών των τροφίμων (π.χ. ενέργεια, διαιτητικές ίνες)

Ομάδες τροφίμων που έχουν σημαντικούς ρόλους στη διατροφή των ευρωπαϊκών πληθυσμών και των υποομάδων

Κριτήρια για την καθοδήγηση της επιλογής των θρεπτικών συστατικών και άλλων μη θρεπτικών συστατικών της τροφής για τη διαμόρφωση θρεπτικών συστατικών

Το αίτημα προς την EFSA δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός μοντέλου διαμόρφωσης θρεπτικών συστατικών ή την παροχή συμβουλών για τα τρέχοντα μοντέλα προφίλ που χρησιμοποιούνται ήδη για διαφορετικούς σκοπούς.

Η EFSA υποχρεούται να διατυπώσει την επιστημονική της γνώμη έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021.