Ήταν σήμερα όλο το πρωινό στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας και είπε «να πεταχτεί» μέχρι τη γειτονική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι, προκειμένου να δει από κοντά το πρωτότυπο του αναβαθμισμένου F-16V (=Viper), λίγες ώρες προτού απογειωθεί για τις ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κώστα Φλώρο, ο οποίος μετά το πέρας της «Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών» της ελληνογαλλικής διακλαδικής ασκήσεως “Skyros 2021”, πέρασε από τον περιμετρικό της αεροπορικής βάσεως σε ένα συνδετήριο και βρέθηκε στο χώρο που σταθμεύει το F-16V όπου τον ανέμεναν οι υπεύθυνοι της ΕΑΒ και τον ενημέρωσαν σχετικώς.

Μάλιστα, ο Αρχηγός φεύγοντας από την ΕΑΒ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Στην ΕΑΒ λίγες ώρες πριν την απογείωση της ΟΧΙΑΣ για τις ΗΠΑ. Venomous bite of the Viper (=Το δηλητηριώδες δάγκωμα της ΟΧΙΑΣ)!!»

Να σημειώσουμε ότι βάσει του προγράμματος το F-16V (s/n “005”), ένα πρώην F-16C Block.52+ ADV έχει ήδη «φορέσει» αμερικανικά εθνόσημα για το ταξίδι transfer που θα πραγματοποιηθεί με Αμερικανό πιλότο και με ενδιάμεση στάση στο Βέλγιο, που βρίσκεται ήδη, θα φτάσει στις ΗΠΑ μετά συνολική πτήση διάρκειας 10 ωρών!

Ήδη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ έχει μπει το δεύτερο μαχητικό, που είναι ένα F-16C Block.52+, της δεύτερης δηλαδή εκδόσεως του τύπου που θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να γίνει αυτό το πρωτότυπο αεροσκάφος της προαναφερθείσης εκδόσεως και να περάσει όλη τη διαδικασία που πέρασε και το “005”, χωρίς όμως αυτό να χρειαστεί να πετάξει στις ΗΠΑ, συμφώνως με τις πληροφορίες.

Θα ακολουθήσουν άλλα δύο πρωτότυπα, ένα από κάθε έκδοση, αλλά αυτά θα είναι διθέσια F-16D για την ίδια διαδικασία.
Καλή πτήση επομένως αύριο για το πρώτο πρωτότυπο και καλή συνέχεια στο όλο πρόγραμμα.