Μία ακόμη αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών έφεραν οι σημερινές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, καθώς η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα έκρινε απαραίτητες τις τροποποιήσεις στα ήδη υπάρχοντα υγειονομικά μέτρα, προκειμένου να υπάρξει άμεση ανάσχεση των νέων κρουσμάτων. Μετά από την πολύωρη σύσκεψη των επιδημιολόγων, τις έντονες διαφωνίες για τη λειτουργία ή μη των σχολείων και των καταστημάτων, αποφασίστηκαν οι νέοι υγειονομικοί κανόνες έως τις 15 Φεβρουαρίου.

                                                                                    Click away σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - «Λουκέτο» από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα 

Με click away θα λειτουργούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε επίσης γνωστό ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 μπαίνει σε ισχύ αύριο Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου και θα ισχύει για το Σαββατοκύριακο. Από αύριο θα είναι ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα. Επιπλέον, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία, μεταξύ των άλλων μέτρων.

                                                                                                                                    Τα μέτρα για τις τρεις περιοχές:

  • Αναστολή λειτουργίας των Λυκείων δια ζώσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα. Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
                                                                                                                       Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

Εν συνεχεία, ανακοινώθηκε πως  κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου στις 6 και ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ήτοι Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Ο κ.Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων τόνισε πως λόγω της επιδημιολογικής εικόνας ανά την επικράτεια, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα ούτε και αιτήματα των διάφορων υπουργείων, όπως και του Αθλητισμού, που αφορούσαν την επανεκκίνηση περισσότερων αθλητικών και όχι μόνο δραστηριοτήτων. Ακόμη, επεσήμανε πως «οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Η όποια απόφαση δεν στηρίζεται σε εμμονικά σύνδρομα ούτε στελεχών της κυβέρνησης ούτε των επιδημιολόγων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το όποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων επιδρά αυξητικά στην κινητικότητα, το λεγόμενο mobility. Όσο δε μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο για περαιτέρω διασπορά και εξάπλωση του ιού. Γιατί η κινητικότητα σημαίνει επαφές, λίγες – πολλές, αραιές – συχνές, παρόλα αυτά επαφές».

                                                                                                                 Σε σκληρό lockdown κι άλλες περιοχές - Σε σκληρό lockdown πέντε δήμοι

Επίσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την λήψη πρόσθετων μέτρων σε Θήρα, Μύκονο. Πάτρα, Άγιο Νικόλαο και Χαλκίδα. Αναστέλλεται η λειτουργία των λιανεμπορίων, κέντρων αισθητικής. Αναστέλλεται ξανά η λειτουργία των σχολείων και παραμένουν ανοιχτά μόνο φαρμακεία και σούπερ μάρκετ.

Στις κόκκινες περιοχές -εκτός από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική- υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες είναι και οι παρακάτω:

  • Ο δήμος Εορδαίας
  • Ο δήμος Θηβαίων
  • Ο δήμος Τανάγρας
  • Ο δήμος Σπάρτης
  • Ο δήμος Ζακύνθου
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
  • Ο δήμος Ρεθύμνης
  • Ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
  • Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
  • Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
  • Ο δήμος Τεμπών