Η «παρθενική» παρουσία των νέων αποκτημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, των Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) Mark V, που αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού κόλπου, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κώστα Φλώρου. Παρόντες στην προαναφερθείσα δραστηριότητα ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ και ο Διοικητής της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), στην οποία ανήκουν τα σκάφη αυτά, Πλοίαρχος Ιωάννης Παπαβλάχος ΠΝ.

Οι επίσημοι επιβιβάστηκαν στα (ΣΑΠ-ΤΜ) από τον λιμενίσκο της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών στην Αμφιάλη και παρακολούθησαν τακτικά αντικείμενα των ΣΑΠ-ΤΜ MARK V «ΑΙΟΛΟΣ» και «ΑΣΤΡΑΠΗ» της ΔΥΚ στο Σαρωνικό κόλπο, στο πλαίσιο της επερχόμενης αναδιοργανώσεως των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με την ίδρυση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), όπου θα ενταχθούν και δυνάμεις Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων.




Τα δύο προαναφερθέντα σκάφη, όπως και άλλα δύο ίδιου τύπου, συνολικώς τέσσερα, διετέθησαν δωρεάν από το Ναυτικό των ΗΠΑ ως υλικό Excess Defence Articles (EDA) και την Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 έφτασαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και την παρούσα χρονική στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της επιχειρησιακής ένταξης τους στη ΔΥΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τεχνικό προσωπικό του ΠΝ, στρατιωτικό και πολιτικό, ανέλαβε τον έλεγχο και την πραγματοποίηση εργασιών συντηρήσεως και επισκευής για την ενεργοποίησή των MARK V, η δε επιχειρησιακή τους αξιοποίηση από την ΔΥΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει αναβαθμίσεως των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών).

«Με αυτόν τον τρόπο, η υπό συγκρότηση Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) επαυξάνει κατακόρυφα τη δυνατότητά της για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.