Με μία υπερεντατική εφαρμογή της λεγόμενης «διπλωματίας των ασκήσεων» οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν «επί του πεδίου» την συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενδεικτικώς σημειώνεται ότι μόνο κατά το τεράμηνο διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου 2021, εν μέσω πανδημίας αλλά και θερινών αδειών του προσωπικού, οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 συνολικώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και εκτός αυτής σε συνεργασία με μονάδες ξένων, φίλων, κρατών, συμφώνως με την επιχειρησιακή σχεδίαση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, μετά από εντολές του Αρχηγού, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.



Με τον τρόπο αυτό, συμφώνως με κορυφαία στρατιωτική πηγή «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στην πρώτη γραμμή, σε εγρήγορση, με παρουσία σε όλες τις περιοχές άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, τόσο κατά μόνας όσο και σε συνεκπαιδεύσεις με ξένους». Μας ανέφερε ενδεικτικώς το πλήθος των αεροναυτικών συνεκπαιδεύσεων (με μορφή PASSEX) με πλοία του Στόλου και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ναυτικές μονάδες ξένων ναυτικών γύρο από την Κρήτη, ιδίως στο νότιο τμήμα αυτής, που εκνόμως η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα» βάσει του νομικώς αστήρικτου σχετικού τουρκολυβικού Μνημονίου! Ασκήσεις, που αποδεικνύουν εμπράκτως την ελληνική παρουσία και κυριαρχία στις περιοχές αυτές, αφού αφενός η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εκδίδει τις σχετικές NAVTEX, ως όφειλε, αφετέρου οι ξένες ναυτικές μονάδες συμμετέχουν χωρίς κανένα πρόβλημα σε αυτές!



Οι ΣΥΝΕΧΕΙΣ εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ελληνικών (αλλά και των Κυπριακών) Ενόπλων Δυνάμεων με τους Αιγυπτίους, μαζί με Αμερικανούς, Γάλλους, Ιταλούς, ΗΑΕ κλπ, είτε όλοι μαζί είτε σε συνδυασμούς, ενδεικτικώς αναφέρονται μόνο οι του τελευταίου τριμήνου, έχουν ως εξής:

  • Στις 2 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε πολυεθνική διακλαδική άσκηση ADEX στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Στις 4-10 Ιουλίου 2021 άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων “Falcon-21” με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία.
  • Στις 5-8 Ιουλίου 2021 πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία “HD ANNUAL’21”.
  • Στις 11-18 Ιουλίου 2021 αεροναυτική πολυεθνική άσκηση “Breeze’21” στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Στις 13 Ιουλίου 2021 συνεκπαίδευση (PASSEX) μεταξύ μονάδων του Ελληνικού Στόλου και του Γερμανικού Ναυτικού.
  • Στις 21 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού Rafale F3R από την Πολεμική Αεροπορία, και μάλιστα σε χρόνο – ρεκόρ, γεγονός που από μόνο του σηματοδοτεί ένα «σημείο καμπής» στα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο (και όχι μόνο).
  • Στις 27 Ιουλίου 2021 συνεκπαίδευση με μορφή PASSEX, μεταξύ μονάδων του Ελληνικού ΠΝ και του αντίστοιχου Πορτογαλικού.


  • Στις 4 Αυγούστου 2021 συνεκπαίδευση με μορφή PASSEX, μεταξύ μονάδων του Ελληνικού ΠΝ και του αντίστοιχου Ιταλικού.
  • Στις 10 Αυγούστου 2021 νέα συνεκπαίδευση με μορφή PASSEX, μεταξύ μονάδων του Ελληνικού ΠΝ και του αντίστοιχου Ιταλικού.
  • Στις 10 Αυγούστου 2021 επιχειρησιακή συνεκπαίδευση μεταξύ πολεμικών αεροσκαφών της Ελληνικής ΠΑ και των Αεροπορικών Δυνάμεων της Αιγύπτου, με επίκεντρο την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας.
  • Το διάστημα 7-13 Αυγούστου 2021 άφιξη στην Ελλάδα δύο Αιγυπτιακών ελικοπτέρων CH-47D Chinook και προσωπικού, στο πλαίσιο της συνδρομής της Αιγύπτου στην κατάσβεση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έκαιγαν τότε τη χώρα (Αττική, Βόρεια Εύβοια, Ηλεία κλπ).
  • Στις 17-19 Αυγούστου 2021 η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» κατέπλευσε στο λιμάνι της Χάϊφας στο Ισραήλ για επίσκεψη «καλής θελήσεως» (και «επίδειξη Σημαίας» θα προσθέταμε εμείς).
  • Στις 17 και στις 20 Αυγούστου 2021 δύο συνεκπαιδεύσεις με τη μορφή PASSEX, μεταξύ μονάδων του Ελληνικού ΠΝ και του αντίστοιχου Γερμανικού.
  • Στις 20 Αυγούστου 2021 συνεκπαίδευση με την επωνυμία «ΣΑΛΑΜΙΣ 04/21», σε αντικείμενα ερεύνης και διασώσεως εντός του FIR Λευκωσίας, από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Κύπρου.
  • Στις 21-22 Αυγούστου 2021 ο κατάπλους της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» στη νέα, τεραστίων διαστάσεων, ναυτική βάση «3η Ιουλίου» του Αιγυπτιακού Ναυτικού, κοντά στα σύνορα αυτής με τη Λιβύη, και την επόμενη ημέρα PASSEX με μονάδα του Αιγυπτιακού Ναυτικού.
  • Το διάστημα 2-27 Αυγούστου 2021 συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία “Alexander the Great’21”.
  • Στις 28 Αυγούστου 2021 συνεκπαίδευση PASSEX μεταξύ της φρεγάτας «ΑΙΓΑΙΟΝ» και της ισραηλινής κορβέτας INS “NITZAHON”.
  • Στις 5-11 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Βουλγαρίας.
  • Στις 6-10 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική ΝΑΤΟϊκή άσκηση “Dynamic Guard ’21 II”, με τη συμμετοχή Ελλάδος και της Μονίμου Ναυτικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ SNMG-2.
  • Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων “Hercules’21” στην Πάχη Μεγάρων με τη συμμετοχή κομάντος από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία. Μία άσκηση με ΤΕΡΑΣΤΙΑ στρατιωτικο/διπλωματική σημασία, καθώς με πρωτοβουλία της Ελλάδος και ιδιαιτέρως του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΝ σχέσεων που έχει αναπτύξει με Άραβες ομολόγους του, όπως και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος «ομολόγησε» δημοσίως στη Βουλή προ λίγων ημερών, επετεύχθη το πρωτοφανές κομάντος από ΤΡΕΙΣ Αραβικές χώρες να συνεκπαιδευτούν για μία εβδομάδα στην Ελλάδα, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για έτι περαιτέρω εμβάθυνση των μεταξύ τους εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο εγγύς μέλλον.
  • Πραγματοποίηση της ετήσιας μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων ’21» (22 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2021), σε ολόκληρη την Ελλάδα, με επίκεντρο της τελικής της φάσεως τον Έβρο, όπου πραγματοποιήθηκαν δύο χερσαίες τελικές φάσεις (μία νυχτερινή και μία ημερήσια) και τη Χίο με την αντίστοιχη αμφίβια τελική φάση της ασκήσεως.
  • Στις αρχές Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τετραεθνής (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία) άσκηση ερεύνης – διασώσεως «Ευνομία-21» στο FIR Λευκωσίας στα νότια και δυτικά της Κύπρου.
  • Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συνολικής διάρκειας δύο εβδομάδων μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση “Blue Flag’21” στο Ισραήλ με τη συμμετοχή μαχητικών F-16 Blc.52+ADV της 336 Μοίρας της ΠΑ, καθώς επίσης και μαχητικών από επτά άλλες χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ινδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ).
  •  Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η μεγάλη διμερής ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα ’21», με επίκεντρο την Αίγυπτο αυτή τη χρονιά, και τη συμμετοχή ξένων χωρών, όπως η Κύπρος, ΗΑΕ ως προσκεκλημένες χώρες.




Βεβαίως θα πρέπει να τονιστεί ότι όλες αυτές οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν ΠΕΡΑΝ από όλες τις άλλες «καθημερινές» δραστηριότητες αυτών, που έχουν να κάνουν με τις αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο στις έκνομες δραστηριότητές τους, τις αποστολές αεροπυροσβέσεως και επιτηρήσεως, αεροδιακομιδών ασθενών/τραυματιών, αντιμετωπίσεως των παρανόμων μεταναστών στα χερσαία σύνορα του Έβρου και στα αντίστοιχα θαλάσσια του Αιγαίου, επικουρικώς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιστοίχως, αντιμετωπίσεως της πανδημίας, επικουρικώς και εδώ, με τη διάθεση προσωπικού και μέσων για τον εμβολιασμό του κόσμου κλπ.