«Είναι πιθανό μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «η κατάσταση αυτή την περίοδο είναι κρίσιμη λόγω και των μεταλλάξεων του ιού».

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι το εμβόλιο της Astrazeneca είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Ερωτηθείς εάν είναι επαρκή τα μέτρα, ο καθηγητής τόνισε πως «θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία», ενώ σημείωσε πως «ακόμα και αν κλείσουν όλα ίσως να μην γίνει κάτι».

Ακόμη ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση από τον πολιτικό κόσμο.

Τέλος, σημείωσε πως «το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα εργαλείο αλλά είναι πρόωρο να συζητηθεί στην παρούσα φάση, καθώς ο ιός μεταδίδεται ακόμα και αν έχεις κάνει το εμβόλιο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι θα υπάρξει εκτόξευση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ο καθηγητής απάντησε: «Μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη αύξηση αυτή την εβδομάδα, είναι μέσα στα ενδεχόμενα. Είναι από τα πράγματα που οφείλουμε να παρακολουθήσουμε με πολύ προσοχή, να σταθμίσουμε που πάει το πράγμα και να δούμε αν ενδεχομένως χρειάζεται μια αλλαγή πλεύσης».

Ερωτηθείς αν μπορεί να μεταφραστεί η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Δεν μπορούμε να το πούμε με απόλυτο τρόπο δηλαδή να μεταφράσουμε τα λύματα σε ανθρώπους στις εντατικές. Υπάρχει και μια νέα παράμετρος δηλαδή ο τρόπος που αυτή η σχέση υπήρχε λίγους μήνες νωρίτερα ίσως ανατρέπεται τώρα λόγω του ότι κυκλοφορεί και το νέο στέλεχος το οποίο κατά κάποιο τρόπο φέρνει περισσότερα περιστατικά πιο γρήγορα αλλά όχι αναγκαστικά με την ίδια αναλογία σε βαριά και σε ΜΕΘ».

Ερωτηθείς αν τον ανησυχούν οι μεταλλάξεις του ιού, απάντησε: «Για την ώρα το βρετανικό είναι που έχει εξάπλωση ευρεία άξια λόγου που να το πάρεις υπόψη, τώρα αν βρεθούμε μπροστά και σε αντίστοιχη εξάπλωση του νοτιοαφρικανικού το συζητάμε πάλι αλλά δεν φαίνεται ότι το νοτιοαφρικανικό έχει μεγαλύτερη τάση διάδοσης από ότι το βρετανικό».

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, επισήμανε: «Πρόκειται για ένα πολύ καλό εμβόλιο, με μεγάλη αποτελεσματικότητα ιδιαίτερα όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου και την ανάγκη να μπεις στο νοσοκομείο και βεβαίως στη ΜΕΘ και όσον αφορά το θάνατο. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό ως προς αυτά παρότι για ήπια νόσηση δεν είναι τόσο αποτελεσματικό αλλά αυτό που μας νοιάζει αυτή τη στιγμή είναι η βαριά νόσος. Αν μπορεί αυτός που το κάνει να μην χρειάζεται νοσοκομείο είναι πολύ σημαντικό, είναι η μέρα με τη νύχτα. Παρασυρόμαστε επειδή ο τυπικός τρόπος να παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μελετών για τα εμβόλια είναι συνολικά για τα κρούσματα και αυτο που αναφέρεται στις μελέτες, κακώς κατά τη γνώμη μου, αναφέρεται πρώτο και καλύτερο. Δεν είναι πρώτο και καλύτερο η μη 100% αποτελεσματικότητα υποτίθεται αυτού του εμβολίου, είναι πολύ κοντά στο 100% για τη σοβαρή νόσο».

«Υπάρχουν ισχυρότατα δεδομένα ότι προκαλεί αντισώματα με πολυ ισχυρό τρόπο σε όλες τις ηλικίες και στις μεγαλύτερες ωστόσο οι μελέτες που έχουν δοκιμάσει στην πράξη την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που έχουν γίνει και δημοσιευτεί μέχρι τώρα, έχουν μικρό αριθμό μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων. Είναι πενιχρά τα στοιχεία αλλά και σε αυτά πενιχρά στοιχεία δηλαδή με τους μικρούς αριθμούς πάλι έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και στις μεγάλες ηλικίες όμως το ότι είναι μικροί οι αριθμοί δεν επιτρέπει να σφραγίσουμε το εύρημα και να πούμε έτσι είναι είμαστε σε μεγάλο βαθμό σίγουροι ότι θα έχει αποτέλεσμα. Υπάρχει μια επιφύλαξη άρα γίνεται για την ώρα στις ηλικίες που το ξέρουμε πιο σταθερά και επιφυλασσόμαστε, αυτο ήταν και μέσα στην ανακοίνωση της επιτροπής εμβολιασμών ότι ενδέχεται με νέα στοιχεία να αλλάξει αυτή η στάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων ανεξαρτήτου ηλικίας, ανέφερε: «Είναι στο πρόγραμμα της επιτροπής εμβολιασμών να εμβολιαστούν παράλληλα με την ηλικιακή φέτα 70-74. Γιατί τότε και όχι νωρίτερα μαζί με τους πιο μεγάλους; Γιατί όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν ότι περίπου εκεί είναι ο κίνδυνος, ακόμα και σε αυτούς με τα νοσήματα που φέρουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ο κίνδυνος των 75 και άνω είναι πιο μεγάλος».

Ερωτηθείς αν θεωρεί επαρκή τα μέτρα, απάντησε: «Όλο το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια χρυσή ισορροπία, δεν την έχουμε καλοβρεί ακόμα. Είναι πολύ εύκολο να λες «κλείστα όλα» προφανώς καλύτερο θα είναι αλλά επειδή ο αγώνας δρόμου είναι αντοχής αγώνας δεν είναι αγώνας ταχύτητας γιατί και να κλείσουν για 2 -3 εβδομάδες που ακούω να λένε δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα φέρει αποτέλεσμα και μετά πάλι μπορεί να είμαστε στο ίδιο σημείο. Άρα μια τέτοια ισορροπία ζητούμε, τα δεδομένα πιστεύω δεν ήταν καθόλου συντριπτικά να κλειστούμε μέσα στο σπίτι μας απολύτως, μπορεί σε άλλες συνθήκες να είναι, και νομίζω πολύ λογική την απόφαση που έχει ληφθεί».

Αναφορικά τους συνωστισμούς στις συγκεντρώσεις, σημείωσε: «Δεν είναι πράγματα σωστά οι συνωστισμοί όταν μάλιστα λέγονται ποια πρέπει να είναι τα μέτρα αλλά επίσης είναι και πολύ παραγοντικά. Οι συγκεντρώσεις είναι ένα πολύ θεμελιώδες δικαίωμα και όταν μια κοινωνική ομάδα θεωρεί ότι θίγεται είναι πολύ βασικό, δεν μπορεί σε αυτό να μπει όριο είναι διαφορετικό από το να παω βόλτα. Χρειάζεται την περίοδο αυτή ιδιαίτερα συναίνεση, συνεννόηση πολιτική. Ούτε είναι καιρός για μέτρα που έχουν έντονες αντιδράσεις από μερίδα της κοινωνίας, και στα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνεται συνεννόηση. Σαν κοινωνία πρέπει να συνεννοηθούμε τι θέλουμε να κανουμε και εις βάρος ποίου, δεν είναι ο καιρός να αρχίσουμε οι μισοί να τσακώνονται με τους άλλους μισούς. Κάνε κράτει. Υπάρχουν μέτρα όπως αυτά στην παιδείας που αλλάζουν την πίστα, δεν είναι ο καιρός για αυτά, άστα για μετά».

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, υπογράμμισε: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα εργαλείο και έχει εφαρμοστεί κατά καιρούς στην ιστορία της δημόσιας υγείας αλλά νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο να το συζητάει κανένας και να δίνεται μάλιστα τόσο μεγάλη έμφαση διότι ακόμα δεν είναι δεδομένο ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μετάδοση του ιού».