Ο κύβος ερρίφθη! Οι ειδικοί εισηγήθηκαν την εφαρμογή lockdown στην Αττική, τύπου Μαρτίου, η διάρκειά του θα είναι έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr, to μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη με με ψήφους 18 υπέρ.

Οι ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους, η οποία εστιάστηκε σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

Οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα θα κρατήσουν για ένα χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, στις 21 Φεβρουαρίου δηλαδή.

Στη συνέχεια, αν η πανδημία έχει υποχωρήσει και τα νοσοκομεία δεν δέχονται μεγάλη πίεση, θα επιστρέψουμε στη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή με ανοικτά σχολεία, click away στα καταστήματα, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα».

Διάγγελμα Μητσοτάκη για το σκληρό lockdown στην Αττική

Το σκληρό lockdown για την Αττική αναμένεται να ανακοινώσει, στις 19:30, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Κλείνουν σχολεία και καταστήματα


Βάσει της εισήγησης αλλά και της εμπειρίας από άλλες περιοχές σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και προσωπικής υγιεινής καθώς και η λειτουργία των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά αναμένεται να είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Θα ανασταλεί, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών και τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης.

Αναμένεται επίσης αύξηση της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό σε όποια επιχείρηση λειτουργεί

Εισήγηση για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και στη Θεσσαλονίκη

Στο στόχαστρο της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, για την οποία υπήρξε εισήγηση να κλείσουν τα σχολεία και τα καταστήματα, όπως ακριβώς θα γίνει και στην Αττική.

Πέρα λοιπόν από το Λεκανοπέδιο, το ζήτημα της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ήταν και αυτό ψηλά στην ατζέντα της έκτακτης σύσκεψης στο Μαξίμου και της συνεδρίασης των ειδικών.

Η εισήγηση αυτή φαίνεται πως έγινε με βάση τα δυσμενή επιδημιολογικά στοιχεία από τη συμπρωτεύουσα, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, ενώ έχουν εντοπιστεί στελέχη τόσο της βρετανικής όσο και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αυτή απορρίφθηκε, αλλά σίγουρα το ζήτημα θα επανεξεταστεί τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με την Αττική και τη Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται και αυτή στις «κόκκινες» περιοχές όπου τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με click away και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 21:00 τις καθημερινές και στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

Οι αριθμοί του Τσιόδρα που «τρόμαξαν» το Μαξίμου

Το έναυσμα για να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε η έκτακτη επιδημιολογική αναφορά που κατέθεσε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με την έκθεση Τσιόδρα η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο 70% και εντοπίζεται μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία”, τον “Ευαγγελισμό” και το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”.

Αύξηση της τάξης του 11% υπάρχει και στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών, γεγονός το οποίο θα σημάνει πιθανότατα την επιστροφή των Δημοτικών στην τηλεκπαίδευση.

Στα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός υγείας, Β. Κικίλιας στο Open, ανέφερε: «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

«Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον άλλο δήμο έχουν αυξητική τάση».