Για τo πως θα επηρεάσει τη ψυχική υγεία των πολιτών ένα τρίτο lockdown αλλά και γενικότερα για τον αντίκτυπο της πανδημίας στη ψυχολογική μας κατάσταση, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, η ψυχολόγος Τένια Μακρή.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική, η κ. Μακρή επισήμανε ότι «η μέγγενη σφίγγει συνεχώς και ενώ ήδη υπάρχει μια αρκετά βεβαρημένη ψυχολογική κατάσταση, είτε αυτό λέγεται κούραση είτε αυτό λέγεται έλλειψη ελπίδας, είτε λέγεται αυτή η χαοτική κατάσταση που υπάρχει μπαίνουμε –βγαίνουμε, ανοίγουμε –κλείνουμε, τα παιδιά μέσα –τα παιδιά έξω, τα ζευγάρια μέσα, δουλεύουμε από το σπίτι όλη αυτή η κατάσταση η οποία δημιούργει μια χαώδη ψυχική διάθεση πρέπει να σας πω ότι είναι πάρα πολύ επιβαρυντική για όλους μας».

«Κυρίως όμως είναι για τους ανθρώπους οι οποίοι θα κλειστούν πάλι μέσα στο σπίτι τους κουβαλώντας ένα μεγάλο παράπονο γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, και αυτό θα δημιουργήσει τις εξεγέρσεις τις οποίες βλέπουμε ότι σιγά σιγά η μια μετά την άλλη γίνονται σε μορφή ντόμινο σε όλη τη Ευρώπη και πιστεύω ότι θα τη δούμε και στην Ελλάδα. Ο θυμός και η κατάθλιψη εκτονώνεται με επίθεση ή με απόσυρση και ψυχική θλίψη», διευκρίνισε η ίδια.

Ερωτηθείσα πως μεταφέρουμε στα παιδιά το νέο lockdown, απάντησε: «Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευπροσάρμοστα από ότι είμαστε εμείς. Τα παιδιά αυτό θα το καταλάβουν, δεν θα τους είναι ευχάριστο αναμφισβήτητα και για αυτό θα υπάρχει εκνευρισμός αλλά τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερες αντοχές και ανοχές από ότι έχουμε εμείς οι μεγάλοι που οι δραστηριότητες μας ήταν πάρα πολλές και πολυποίκιλες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο άρα η εκτόνωσή μας είναι πολύ λίγη».

«Τα παιδιά είχαν το σχολείο και το παιχνίδι τους ως εκτόνωση, το ότι θα κλείσει το σχολείο τους και το παιχνίδι τους επίσης θα κλείσει άρα αυτό είναι εκείνο το οποίο είναι σωστό να διαχειριστούν οι γονείς οι οποίοι ήδη είναι βεβαρυμμένοι με τα δικά τους τα προβλήματα. Τα παιδιά θα το καταλάβουν πάρα πολύ καλά και βλέπουμε πόσο τιθασευμένα είναι τα παιδάκια με τις αποστάσεις, με τις μάσκες και με τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εκείνοι οι οποίοι είναι λίγο ατίθασοι αλλά βεβαίως η ηλικία τους το προκαλεί αυτό, είναι οι έφηβοι. Εκεί θα έχουμε προβληματάκι και ίσως από τους εφήβους θα ξεκινήσουμε, που είναι πολύ εύκολο να πεισθούν για μια εξέγερση για να εκτονώσουν και εκείνοι τη δική τους την ένταση, εκεί θα υπάρξει το πρόβλημα. Στους έφηβους θα έχουμε το πρόβλημα», επισήμανε η ψυχολόγος.

«Όταν άκουσα σήμερα τα νέα το παρομοίωσα σαν να κάνουμε μια βουτιά, σηκώνουμε το κεφάλι μας και παίρνουμε ανάσα έξω από το νερό και ξαναβουτάμε μέσα και πάλι για να μπορούμε να επιβιώσουμε. Απλώς είναι οι τελευταίες βουτιές που θα πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε λίγο αέρα, να αντέξουμε λίγο αυτή την κατάσταση από τη στιγμή που θέλουμε να έρθει η Άνοιξη, και που οι καιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν, για να μπορέσουμε να πούμε ότι αρχίζει και φαίνεται ο ήλιος και ξαστερώνει και η ψυχή μας. Απλώς λίγο υπομονή», δήλωσε η ψυχολόγος στα Παραπολιτικά 90,1.

«Δεν την έχουμε όλοι, δεν έχουμε όλοι ίσως και την ψυχική ανοχή να μπορέσουμε αυτό πάλι το σφίξιμο να το νοιώσουμε. Θα έχουμε φαινόμενα, θα έχουμε φαινόμενα και στο σπίτι μας μέσα και η κατάθλιψη πρέπει να σας πω ότι θα τρυπώσει πάλι μέσα στα σπίτια μας γιατί δεν θα μπορούμε να βγούμε έστω και βόλτα με τ’ αυτοκίνητο, και θα έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστα δυστυχώς και επιβαρύνουν πολύ την ψυχική μας κατάσταση», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείσα ποιο φαινόμενο κλήθηκε να αντιμετωπίσει περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα, απάντησε: «Τρία ήταν αυτά, πρώτον ότι δυσκολέψανε πάρα πολύ οι οικογενειακές συνθήκες από πάσης πλευράς. Και από πλευράς αλληλεπίδρασης μέσα στην οικογένεια αλλά και οικονομικά προβλήματα αλλά και για ένα αδιόρατο μέλλον όσον αφορά και τη ζωή μας, το επάγγελμά μας και την επιβίωσή μας. Το δεύτερο είναι ότι αυτό επενδύθηκε με μια πολύ μεγάλη επιθετικότητα. Δηλαδή αν και το είχαμε αυτό και το Μάρτιο αλλά σε μια πολύ πιο ήπια μορφή τώρα το είδαμε πολύ πιο έντονα. Τη λέξη ‘’διαζύγιο’’ εμείς την ακούμε πάρα πολύ πιο έντονα αυτό τον τελευταίο καιρό. ‘’Δεν αντέχουμε πια’’».

«Το τρίτο το οποίο είδαμε ήταν μια απόσυρση, δηλαδή είδαμε μια ακεφιά και μια έλλειψη διάθεσης να δούμε την καθημερινότητά μας λίγο αισιόδοξα. Αυτά, και η επιθετικότητα και ο θυμός δηλαδή αλλά και η απόσυρση και σαφή σημάδια μιας κατάθλιψης πρώτον γιατί ο κόσμος δεν κοιμάται έχουνε διαταραχές ύπνου, έχουνε πάρα πολλά προβλήματα με το στομάχι τους, με πονοκεφάλους που όλα αυτά είναι ένα αυξημένο άγχος από την αβεβαιότητα που νοιώθουμε και τον φόβο. Επίσης εκείνο που έχει πονέσει πάρα πολύ στον κόσμο είναι αυτή η αβεβαιότητα όσον αφορά τα εμβόλια», συμπλήρωσε.

«Αυτό πρέπει να σας πω ότι μας καταρράκωσε. Εκεί που είχαμε την ελπίδα ότι θα εμβολιαστούμε και ότι θα έρθει ένα καλοκαίρι που θα είμαστε καλά, όλη αυτή η τσιγκουνιά που υπάρχει και η διπλή γλώσσα όσον αφορά τα εμβόλια, ποιοι εμβολιάζονται, ποιοι δεν εμβολιάζονται, ποιες είναι οι μεταλλάξεις πρέπει να σας πω ότι αυτό μας έχει τινάξει στον αέρα», κατέληξε.