Της Στέλλας Νοβάκη, εφημερίδα Παραπολιτικά

Την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής της περνάει η πρώην αθλήτρια του Ολυμπιακού και πρωταθλήτρια του υγρού στίβου, Ζωή Δημοσχάκη. Η εντυπωσιακή κολυμβήτρια, που σάρωνε τις διακρίσεις στα παγκόσμια πρωταθλήματα, ετοιμάζεται να γίνει μανούλα, ενώ, εκτός από τα νέα που θα φέρει ο πελαργός, στην οικογένειά της υπάρχει αγωνία και για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς ο πατέρας της, Αναστάσιος Δημοσχάκης, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.  

Με καταγωγή από τη Θράκη και με ιδιαίτερη αδυναμία στο χωριό του πατέρα της, το Ισαάκιο του Διδυμότειχου, η Ζωή Δημοσχάκη, παρότι γεννήθηκε στην Αθήνα, συχνά αναφέρεται στον Εβρο και δηλώνει ότι είναι Θρακιώτισσα και περήφανη για την καταγωγή της. Αυτό τον καιρό περιμένει με αγωνία τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειάς της και κάνει όλες τις προετοιμασίες. Παραμένει όμως θερμή συμπαραστάτρια του πατέρα της, μιας και είναι η σειρά της πια να τον στηρίξει, λόγω της υποψηφιότητάς του. Στην οικογένειά της ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει το άγχος της κάλπης, καθώς θείος της είναι ο πρώην βουλευτής Εβρου Θεοφάνης Δημοσχάκης.

Από τον πατέρα της κληρονόμησε το παράστημα, την επιμονή και την πειθαρχία που απαιτεί η ζωή του αθλητή και κυρίως του πρωταθλητή. Γι’ αυτό και η πορεία της στις πισίνες τόσο του Ολυμπιακού όσο και των παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων ήταν επιτυχημένη, αφού όχι μόνο άγγιξε το όνειρό της, αλλά ως αθλήτρια έμεινε στην ιστορία του υγρού στίβου σαν το «ιπτάμενο δελφίνι», που έκανε περήφανους τους Ελληνες με τις πρωτιές που κατέκτησε.

Προκαλώντας ωστόσο μεγάλη έκπληξη, με μια επιστολή της το 2009 αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πισίνες, στα 24 της, και ενώ φαινόταν ότι είχε μπροστά της αρκετά ακόμα χρόνια πλούσιας καριέρας, ικανή να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις. Εκτοτε ασχολείται με το αντικείμενο των σπουδών της, έχοντας ως επιπλέον πλεονέκτημα την εμπειρία της στον πρωταθλητισμό και τις γνώσεις της στην Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή.

KAΛΛΟΝΗ. Επίμονη, εργασιομανής, προσηλωμένη και ανταγωνιστική κυρίως με τον εαυτό της, η Ζωή Δημοσχάκη μπορεί να δούλεψε σκληρά για 19 χρόνια «οργώνοντας» τις πισίνες, όμως δεν παραμέρισε ποτέ τη θηλυκότητά της, χαρακτηριστικό που την έκανε να ξεχωρίζει. Το κολύμπι μπορεί να βοήθησε στο να χτίσει ένα καλλίγραμμο κορμί και να την οδήγησε πολλές φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, όμως και η εντυπωσιακή της εμφάνιση την έκανε συχνά να ξεχωρίζει από τις συναθλήτριές της, με τον Τύπο πολλές φορές να αναφέρεται στην «όμορφη ψηλή του υγρού στίβου» ή στην «καλλονή πρωταθλήτρια». Το στυλ και η κομψότητα υπήρχαν πάντα στη ζωή της και έτσι κέρδιζε το «χρυσό» σε όλες τις εμφανίσεις της, είτε με αθλητικό μαγιό στις πισίνες είτε ποζάροντας με την άνεση -και τα προσόντα- μοντέλου για τα εξώφυλλα ελληνικών και ξένων περιοδικών. 

Σήμερα η Ζωή Δημοσχάκη έχει αφήσει πίσω της το κεφάλαιο του αθλητισμού και είναι μία από τις πιο διακεκριμένες διαιτολόγους-διατροφολόγους, συνεχίζοντας να εργάζεται με το ίδιο πάθος στα θέματα της επιστήμης της. Η εξωτερική εμφάνιση άλλωστε που διαθέτει αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για τη δουλειά της. Στόχος της, μέσα από την πολυετή εμπειρία στον πρωταθλητισμό και τις γνώσεις της, είναι η προαγωγή της υγείας, η διαιτητική παρακολούθηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή και η παροχή συμβουλών σε επίπεδο τόσο πρόληψης όσο και θεραπείας.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Σε όλη την πολύχρονη πορεία της στον πρωταθλητισμό, η Ζωή Δημοσχάκη είχε στο πλευρό της, πιστό σύμμαχο, την οικογένειά της και τον πατέρα της, Αναστάσιο, που δήλωνε και ο μεγαλύτερος θαυμαστής της. Η αποχώρησή της από την ενεργό δράση ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της. 

Είχε προηγηθεί ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, κατά τη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκε σοβαρά στον ώμο, γεγονός που στάθηκε μοιραίο για την καριέρα της. Εχοντας στο πλευρό της την ομάδα της, τον Ολυμπιακό, αποφάσισε να μπει στο χειρουργείο. Ομως μετά την επέμβαση στην οποία έπρεπε να υποβληθεί, δεν μπόρεσε να επανέλθει στην αγωνιστική κατάσταση που ήταν κι έτσι πήρε την απόφαση να αποχωρήσει! Ακόμη και στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει καταγράφεται η πικρία της: «Μετά από 10 χρόνια υψηλού πρωταθλητισμού σε πισίνες του εσωτερικού και του εξωτερικού, αποχωρώ από την ενεργό δράση, καθ΄ όσον τα έτη 2007 και 2008 έκανα σημαντική προσπάθεια προκειμένου να συμμετάσχω σε μια τρίτη Ολυμπιάδα (Πεκίνο) κι έτσι να ολοκληρώσω την αθλητική μου πορεία με τρεις Ολυμπιάδες. Η υπερπροσπάθεια αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστώ και να χειρουργηθώ τον Μάιο του 2008, επανερχόμενη εκ νέου από τον Σεπτέμβριο του 2008 στις πισίνες, με στόχο τα εσωτερικά και διεθνή πρωταθλήματα. Κατέβαλα μέχρι σήμερα σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να επανέλθω στη φυσική μου κατάσταση, πλην όμως αυτό δεν κατέστη για πολλούς λόγους, παρά την επιθυμία μου, εφικτό».

Ολυμπιακοί και πανελλήνια ρεκόρ

Η Ζωή Δημοσχάκη αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες κολυμβήτριες και αποχώρησε με σχεδόν γεμάτο το ράφι των διακρίσεων που κατέκτησε. Στο ιστορικό της έχει πολλούς μεσογειακούς, πανευρωπαϊκούς, παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες, πολυάριθμα μετάλλια και πανελλήνια ρεκόρ, κυρίως στα αγωνίσματα του ελεύθερου. Ηταν μάλιστα η αθλήτρια που είχε απαγγείλει τον όρκο του αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στην Αθήνα. Μετείχε σε δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004). Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις νεάνιδες το 2001 και μεσογειονίκης την ίδια χρονιά, ενώ κατέχει ακόμη τα πανελλήνια ρεκόρ στα 200 μ. και στα 400 μ. ελεύθερο, σε 50άρα και 25άρα πισίνα.