H κακοκαιρία «Μήδεια» αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου  από τα κεντρικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή θα επικρατήσει σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα.


Χιονοπτώσεις, δριμύ ψύχος, αλλά και δυνατοί άνεμοι ως και 10 μποφόρ.Η κακοκαιρία που θα χτυπήσει τη χώρα θα έχει διάρκεια, αφού δεν θα αποχωρήσει πριν την προσεχή Παρασκευή.Ωστόσο, οι χιονοπτώσεις θα χτυπήσουν σε τρεις διαφορετικές φάσεις.

1η φάση – Σάββατο

  • χιόνια στα κεντρικά και βόρεια πεδινά
  • χίονια στη Θεσσαλονίκη με μέγιστες θερμοκρασίες από -2 ως 0 μηδέν βαθμούς κελσίου
2η φάση – Κυριακή

χιόνια σε όλη τη χώρα

3η φάση – Δευτέρα

χιόνια στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο
χιόνια και στην Αττική

Η θερμοκρασία θα αρχίσει αν βελτιώνεται από το άλλο Σαββατοκύριακο.Το πολικό ψύχος που φέρνει η κακοκαιρία «Μήδεια» και οι σφοδρές χιονοπτώσεις θέτουν σε συναγερμό τις αρχές της χώρας.

Για το λόγο αυτό, το απόγευμα της Πέμπτης, πραγγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρουσία των αρμόδιων υπουργών, με τις αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα και να απευθύνουν έκκληση για περιορισμό κάθε άσκοπης μετακίνησης. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τους παριστάμενους η ανάγκη για αυξημένη Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία, ενώ τονίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.

Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες - Προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας 

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Δείτε το σχετικό βίντεο: