Σταθερά ψηλά, πάνω από 1.400, παραμένουν και σήμερα τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 κρούσματα του φονικού ιού, ενώ την ίδια στιγμή, παρατηρείται «έκρηξη» και στον κρίσιμο δείκτη των διασωληνωμένων.

Κατα 27% αυξήθηκαν σε μια βδομάδα τα κρούσματα – Στο 2,8 ο δείκτης θετικότητας

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο μέσος όρος της εβδομάδας που μας πέρασε αυξήθηκε στην επικράτεια από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 11.000 κατοίκους, 

Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ που είναι 45.000 τη μέρα.

Ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στα 2,8%.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ την περασμένη βδομάδα είχαμε αύξηση στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κοροναϊού κατά 27%, με ενδιάμεση ηλικία τα 43 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στη επικράτεια αγγίζει τις 10.000, ενώ είναι γνωστό ότι ο πραγματικός των φορέων είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην αύξηση των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 1.900 άτομα με μέσο όρο 200 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία βδομάδα.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο

Όπως κάθε μέρα έτσι και σήμερα, η Αττική, η οποία τέθηκε από την Πέμπτη σε καθεστώς καθολικού lockdown, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων, περισσότερα από τα μισά της χώρας (742).

Την ίδια στιγμή, η Θεσσαλονίκη καταγράφει πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σήμερα, με τον αριθμό να είναι τριψήφιος (128).

Επίσης, 95 κρούσματα εντοπίζονται στην Αχαϊα, η οποία είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη περιοχή, 56 στην Εύβοια και 40 στη Χαλκιδική.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων




Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.