«Εκρηκτικό μείγμα» δημιουργεί την ίδια στιγμή η απειλή των μεταλλάξεων του κοροναϊού, καθώς και η κακοκαιρία «Μήδεια».

«Όπως όλοι γνωρίζετε, ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας τις επόμενες μέρες καθώς η κακοκαιρία θα μας δυσκολέψει και θα μας κλείσει μέσα στα σπίτια μας. Έτσι αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να παραμείνουμε στο σπίτι» είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

«Σήμερα, με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο να αυξάνει σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούν στην επικράτεια, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Πρέπει απλά σε όλες μας τις δραστηριότητες, σε κάθε επιλογή μας, να βάζουμε πάνω από όλα την ατομική μας προστασία και την κοινή λογική» συμπλήρωσε.

Οι μεταλλάξεις προκαλούν τρόμο

«Πονοκέφαλος» επικρατεί στους ειδικούς και για τις μεταλλάξεις του φονικού ιού.


«Με την ευκαιρία των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους μέσω του αερολύματος, γίνεται αρκετή συζήτηση αυτές τις ημέρες για τη σωστή χρήση της μάσκας που αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας για όλους μας» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, εξήγησε πως «από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στο βρετανικό στέλεχος, φαίνεται ότι αυξάνεται η μεταδοτικότητα με αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος, εξίσου όμως στα παιδιά και στους ενήλικες».

«Δεν υπάρχει καμία αίσθηση, όπως αρχικά είχε υποτεθεί, αυτό έφυγε από τη μέση, διευκρινίστηκε, ότι είναι ακριβώς εξίσου η μεταδοτικότητα αυξάνεται στα παιδιά και στους ενήλικες. Πρόσφατα μάλιστα, προχτές, στο Lancet βγήκε μια δημοσίευση από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συνέκριναν την νοσηρότητα στα παιδιά στο πρώτο και το δεύτερο επιδημικό κύμα. Θυμίζω ότι στο δεύτερο επιδημικό κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 90% των κρουσμάτων αφορούσε στο μεταλλαγμένο στέλεχος, στο βρετανικό».

«Η μελέτη, λοιπόν, αυτή έδειξε ότι τα παιδιά τα οποία νοσηλεύτηκαν στο δεύτερο επιδημικό κύμα, είχαν σαφώς ηπιότερη κλινική εικόνα. Φαίνεται, λοιπόν, από αυτά τα πρώτα στοιχεία ότι όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται και η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνονται με το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος» κατέληξε.

Σε καθολικό lockdown Αχαΐα και Εύβοια

Όλα αυτά, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες περιοχές μπαίνουν στο «μάτι» του κοροναϊού. Συγκεκριμένα, σε καθολικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου μπήκαν από σήμερα, Σάββατο, το πρωί στις 06:00 οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην της Σκύρου) όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.


Στην απόφαση αυτή οδήγησε η εκρηκτική επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες στις δύο περιοχές, με την Αχαΐα να σημειώνει σήμερα 95 νέες διαγνώσεις κοροναϊού και την Εύβοια να ακολουθεί με 56 κρούσματα. Στην Χαλκίδα, μάλιστα, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά αυξημένο, με τετραπλάσιο σχεδόν αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί.

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την Θεσσαλονίκη παρά τα 128 σημερινά κρούσματα, με τις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας να την εξαιρούν -προς το παρόν- από την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Η επιδείνωση της επιδημίας στην περιοχή προχώρησε μεν σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης, όμως προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση σε νοσηλείες. Οι λοιμωξιολόγοι, πάντως, συνεχίζουν να έχουν στο μικροσκόπιο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και να παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα, έτοιμοι να εισηγηθούν νέα μέτρα.

Αυξήθηκαν κατά 27% τα νέα κρούσματα

Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος της εβδομάδας που μας πέρασε αυξήθηκε στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 11.000 κατοίκους, όπως ανέφερε και η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, «σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα είχαμε αύξηση στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου κατά 27%, με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη. Η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες μας με την μεγαλύτερη κινητικότητα».

«Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τις 10.000, ενώ είναι γνωστό ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν συμπεριλάβει κανείς και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, είναι αρκετά μεγαλύτερος» συμπλήρωσε.

«Είχαμε αύξηση και στον αριθμό των νέων νοσηλειών, που ξεπέρασαν τα 1.900 σήμερα τα άτομα που νοσηλεύονται γενικά στην επικράτεια, με μέσο όρο 200 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Προφανώς, η αύξηση των νοσηλευόμενων θα επιβαρύνει και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Ήδη μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε ο ρυθμός των νέων διασωληνώσεων κατά 67% και έφτασε τους 109 συνολικά την εβδομάδα αυτή, ενώ την προηγούμενη ήταν μόλις 67» υπογράμμισε.

«Σήμερα, το 51% των κλινών ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια έχει καλυφθεί, ενώ αυτή την εβδομάδα άλλαξε η ισορροπία και πάλι μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των εισιτηρίων είναι μεγαλύτερος από αυτόν των εξιτηρίων. Η κάλυψη των κλινών MEΘ-COVID στην Αττική έφτασε το 83%» συμπλήρωσε για καταλήξει πως «ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει η Εύβοια, η Αττική και η Αχαΐα. Η Αττική εμφανίζει μία ήπια αύξηση. Φαίνεται σαν να σταθεροποιήθηκε λιγάκι ρυθμός αύξησης με αυξημένο όμως γενικά φορτίο, αφού υπολογίζουμε περισσότερα από 5.100 ενεργά κρούσματα. Εξαίρεση αποτελεί ο Δυτικός Τομέας Αθηνών και η πόλη του Πειραιά, όπου η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική σε νεαρά άτομα ιδιαίτερα, με ενδιάμεση ηλικία των 40 ετών».