«Είναι ένα σενάριο που πρέπει να επικρατήσει, δεν χρειάζεται να επιβληθεί, ο καθένας μας γνωρίζει πλέον ότι επειδή έχουμε και μεταλλάξεις θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στη χρήση της διπλής μάσκας.

«Οπότε σε κλειστούς χώρους, σε χώρους συνωστισμού, στα νοσοκομεία όπου το ιικό φορτίο είναι αρκετά αυξημένο, στα ΜΜΜ, στα super market και γενικά σε όποιο μαγαζί πας πχ στο φούρνο και είναι κλειστός ο χώρος φοράς δεύτερη μάσκα και είσαι περισσότερο ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ φοράω διπλή μάσκα εδώ και πέντε μήνες λόγω νοσοκομείου αλλά γενικά την έχω συνηθίσει και νομίζω ότι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την σημερινή αναβολή των εμβολιασμών, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ ανέφερε: «Θα προσπαθήσουμε να καλυφθούν οι μέρες αυτές, να μην πάμε πίσω σα στόχο και σαν σχεδιάγραμμα γιατί για πολλούς ήταν η δεύτερη δόση αλλά για μια- δύο μέρες δεν υπάρχει πρόβλημα».

«Αν υπάρχουν κάποιες δόσεις, κάποια ραντεβού που δεν θα μπορέσουν να γίνουν θα κληθούν οι επόμενοι όπως είναι στις λίστες για να μην χαθεί ούτε μια δόση», διευκρίνισε η κ. Παγώνη.

Για την γρίπη, σημείωσε: «Μας έχει προφυλάξει η μάσκα και η απόσταση και ενώ Γενάρη και Φλεβάρη η γρίπη ήταν πάντα σε έξαρση τώρα δεν έχουμε ευτυχώς ασθενείς πολλούς οπότε τα πράγματα είναι αντιμετωπίσιμα. Και μην ξεχνάμε ότι κάναμε πολλούς εμβολιασμούς για τη γρίπη, ήταν ένα εκατομμύριο παραπάνω κόσμος που εμβολιάστηκαν».

«Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες και θέλουν μεγάλη προσοχή γιατί πρέπει να περάσουν οι μέρες που είναι το lockdown, να αξιολογήσουμε τις παραμέτρους, αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων, θανάτων και νοσηλευομένων στις κλινικές covid και αφού δούμε πως πάμε, πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί το νούμερο αυτό και να αρχίζει να μειώνεται γιατί διαφορετικά αν δεν είναι έτσι τα πράγματα ίσως αναγκαστούν να δώσουν και μια μικρή παράταση μιας εβδομάδας, δεν νομίζω παραπάνω γιατί δεν αντέχει και ο κόσμος μετά από ένα χρόνο», τόνισε μεταξύ άλλων.

Για το σενάριο του «ακορντεόν», διευκρίνισε ότι «αυτό δεν έχει αποκλειστεί γιατί αν δεν εμβολιαστεί ένα 60% για σχετική ανοσία δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αυτό να το συνειδητοποιήσουμε όλοι».