«Δεν είναι δύσκολες οι συνθήκες, είναι αδύνατες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην έκτακτη εκπομπή με τη δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιόλακα, ο εκπρόσωπος της επιτροπής διανομέων, Βασίλης Κεφαλάς.

«Είναι αδύνατον ένας διανομέας, ένας που δουλεύει σε εξωτερικές εργασίες με μηχανάκι να οδηγήσει με το χιόνι, με παγετό ακόμα και αν κάποιες οδικές αρτηρίες μπορεί να είναι ανοιχτές», πρόσθεσε κατηγορηματικά ο κ. Κεφαλάς.

«Ήδη μετράμε 30 θανάτους συναδέλφων από εργατικά ατυχήματα, εμείς τα χαρακτηρίζουμε ‘’δολοφονίες’’ γιατί δεν παίρνονται μέτρα τα οποία να προστατεύουν τους εργαζόμενους αυτού του επαγγέλματος», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το δικό μας μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί μια οικονομία και μια κοινωνία να λειτουργεί με την καλή θέληση, δεν είναι το θέμα να ζητάμε από τους πελάτες να μην παραγγέλνουν αλλά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όπως κλείνουν τα σχολεία , όπως σταματάνε οι οδηγοί της νταλίκας έτσι να σταματάνε και τα delivery όταν έχει παγετό μια μέρα πριν και μια μέρα μετά», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής διανομέων.

Ερωτηθείς αν παραγγέλνει ο κόσμος με αυτές τις συνθήκες, ο κ. Κεφαλάς απάντησε: «Υπάρχει κόσμος που παραγγέλνει και μπορεί να υπάρξει γιατί είτε δεν σκέφτεται είτε γιατί αναγκάζεται. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε την ευθύνη στους πελάτες γιατί ξέρουμε που βρίσκεται η ευθύνη».

«Η ευθύνη βρίσκεται στην κυβέρνηση και στους εργοδότες. Γιατί στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα προλάβαμε από την αρχή της εβδομάδας και ενημερώναμε τους συναδέλφους για τα δικαιώματα τους ότι δηλαδή υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που δεν αφορά τους διανομείς, αφορά όλους τους εργαζόμενους και λέει ότι αν δεν μπορείς να παραστείς στην εργασία σου ή αν η εργασία σου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω αυτών των καιρικών φαινομένων των ακραίων έχεις δικαίωμα να μην την παράγεις και να πληρωθείς», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Οι συνάδελφοί θα πρέπει να απαιτούν από τους εργοδότες τα μέσα ατομικής προστασίας που είναι νόμος, να τα φοράνε, να τηρούνε τον ΚΟΚ γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να επιστρέψουμε σπίτι μας να δούμε τις οικογένειές μας και να κάνουμε τη δουλειά μας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια», κατέληξε.