«Περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων κοροναϊού και στη συνέχεια πτώση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι τα τεστ σήμερα είναι περισσότερα από αυτά που γίνονταν τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακόμη σημείωσε πως «σήμερα θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Θεσσαλονίκη», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων στην πόλη.

Τέλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα ραντεβού των εμβολιασμών που δεν έγιναν λόγω της κακοκαιρίας θα επαναπρογραμματιστούν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με την εικόνα των κρουσμάτων στην Αττική, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε: «Περιμένουμε πρώτα να δούμε σταθεροποίηση και στη συνέχεια να δούμε και πτώση. Αν θα το δούμε σήμερα ή θα το δούμε αύριο αυτό δεν κάνει πολυ μεγάλη διαφορά είναι βέβαιο όμως ότι θα το δούμε το χρονικό διάστημα που προσδιορίσαμε διότι τα μέτρα έγκαιρα ελήφθησαν και γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει παραταθούν τα μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε: «Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς, πρακτικά τα μέτρα έχουν 5-6 μέρες που εφαρμόζονται και έχουν μια αρχική διάρκεια που προβλέπονται για πάνω από 15 ημέρες γιατί να μην περιμένουμε να δούμε την απόδοσή τους και αν χρειαστεί η όποια απόφαση ληφθεί, να ληφθεί όταν θα είναι κοντά στη λήξη».

Ερωτηθείς αν το γεγονός ότι δεν έχουμε ξεφύγει πάνω από τα 1.500 κρούσματα είναι κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα ότι έχουμε γλιτώσει το σενάριο των 2.000 κρουσμάτων, ανέφερε: «Ασφαλώς. Τα τεστ τα οποία γίνονται τώρα είναι περισσότερα από τα τεστ τα οποία διεξάγονταν το Φθινόπωρο άρα ναι είμαστε σε ένα επίπεδο σαφώς χαμηλότερο και περιμένουμε καλύτερη απόδοση».

Στην ερώτηση για το αν ότι έχουμε γλιτώσει την εικόνα του Νοεμβρίου που αιφνιδιάστηκε η πολιτεία και πήρε καθυστερημένα τα μέτρα και είχαμε όλη αυτή την πίεση, αυτή τη φορά αυτό δεν θα το δούμε, απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν θα το δούμε. Έχω μια επιφύλαξη γιατί έχουμε έναν ιό ο οποίος είναι διαφορετικός από τον ιό του Νοεμβρίου και ο οποίος κινείται ταχύτερα και επειδή φοβούμαι και τους πρόωρους πανηγυρισμούς θα έλεγα να συνεχίσουμε στον καλό δρόμο που είμαστε για να δρέψουμε τους καρπούς της προσπάθειάς μας».

Για τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Θα πρέπει να δούμε την ξεκάθαρη αποτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων η οποία θα γίνει σήμερα και η οποία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη διότι τα 144 κρούσματα στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης που ανακοινώθηκαν χθες ισοδυναμούν περίπου με 600 κρούσματα στον πληθυσμό των Αθηνών. Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της εικόνας και στη συνέχεια να δούμε αν θα πρέπει να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα για τη Θεσσαλονίκη η οποία ήδη έχει πολλούς περιορισμούς έτσι ώστε μη βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η Αττική θα βγαίνει και η Θεσσαλονίκη θα μπαίνει στο πρόβλημα».

Αναφορικά με την ανακοίνωση του Ισραήλ για τους εμβολιασμούς, επισήμανε: «Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση που είχαμε από το Ισραήλ η οποία είναι προδημοσιεύση που επιβεβαιώνει αυτό που περιμέναμε όλοι να επιβεβαιωθεί ότι ο εμβολιασμός φαίνεται να διακόπτει και τη μετάδοση της νόσου, όχι μόνο να προστατεύει τον εμβολιασμένο. Αν αυτό συμβαίνει η πανδημία θα αρχίσει να μετρά χρόνο προς την εξαφάνισή της».

Αναφορικά με τα περιστατικά στην Κέρκυρα εμβολιασμένων που παρουσίασαν παράλυση των κάτω άκρων, διευκρίνισε: «Η νοσηλεύτρια δεν είχε το σύνδρομο Guillain-Barre, ουδέποτε διαγνώστηκε αυτό και θα ήταν μοναδικό δεδομένο ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο δεν έχουμε αναφορές αυτού του συνδρόμου. Το γεγονός ότι έχει μια ταχεία βελτίωση συνηγορεί ότι δεν έχουμε αυτό το σύνδρομο. Σε ότι αφορά το δεύτερο περιστατικό από τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι όλα είναι συμπτώματα τα οποία αναφέρονται, δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή επιβεβαίωση στο ότι συμβαίνει κάτι από αυτά που λέγονται. Και επειδή υπάρχει και μια ανάμειξη με εμβολιασμό προσώπων που δεν έπρεπε να εμβολιαστούν, υπάρχουν κάποιες ΕΔΕ εκείνο που έχουμε να πούμε είναι ότι το δεύτερο θα πρέπει να αγνοηθεί παντελώς από τον οποιονδήποτε. Να μην καταλογιστεί, να μην θεωρηθεί καν ως πραγματικό συμβάν».

Αναφορικά με τα χθεσινή αναβολή των εμβολιασμών, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε: «Δεν είναι θέμα της δικής μας επιτροπής, είμαι σίγουρος ότι θα αναπληρωθούν τα ραντεβού».

Για τον εμβολιασμό του υγειονομικό προσωπικό, ανέφερε: «Τα στοιχεία του Ισραήλ το φέρνουν σε άλλο επίπεδο γιατί είναι άλλο πράγμα εμβολιάζομαι για να προστατευτώ εγώ, που μπορώ να πω ότι δεν μ’ ενδιαφέρει ενδεχομένως-που δεν δικαιούμαι κατά τη δική μου άποψη- αλλά είναι άλλο πράγμα ότι εμβολιαζόμενος εγώ διακόπτω τη μετάδοση της νόσου που έρχεται σε ένα άλλο σημείο υποχρέωσης από τη στιγμή που εγώ ασκώ την ιατρική ή την νοσηλευτική ή εργάζομαι σε ένα νοσοκομείο. Τώρα το θέμα της υποχρεωτικότητας όσων εργάζονται στους χώρους υγείας τίθεται σε τελείως διαφορετική βάση».