Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τρίτη συνεχή εβδομάδα παρά τα αυστηρά μέτρα. Δεν βοήθησε το κρύο για τα κρούσματα εκτίμησε ο καθηγητής, Θάνος Δημόπουλος.

Από την ερχόμενη βδομάδα οι αποφάσεις για το lockdown

Η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα ωστόσο οι αποφάσεις για άρση του lockdown στην Αττική αναμένονται από εβδομάδα. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο από την πλευρά της η κυβέρνηση δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου να πάμε για άνοιγμα σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, έστω και με τη διαδικασία του click away. Ακόμη, μία ανάσα πριν το σκληρό lockdown είναι η Κάλυμνος που μετρά 100 ενεργά κρούσματα ενώ στο κόκκινο κινδυνεύει να μπει ο δήμος Ιωαννίνων με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 150% μέσα σε μία εβδομάδα και το 30% των ασθενών covid να προέρχονται από την Αλβανία.

779 κρούσματα με μεταλλάξεις έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας καθώς, μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν εντοπιστεί 281 νέα περιστατικά. Από αυτά τα 269 έφεραν το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος. Και τα 8 την νοτιαφρικανική.

Τι γίνεται με τη διπλή μάσκα

Το ζήτημα της διπλής μάσκας αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής με τους περισσότερους να εισηγούνται τη χρήση της σε νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ.

Στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, ΕΛΠΙΣ, ΝΙΜΙΤΣ, Γεννηματάς και Ασκληπιείο τα κρεβάτια στις εντατικές covid είναι ήδη γεμάτα. Με περίπου τα μισά από τα χθεσινά 1.400 κρούσματα να εντοπίζονται στην Αττική, οι πολίτες σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα ακόμα και με…snowmobil. Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τους 600.000 ενώ την ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού μπορούν να λαμβάνουν από σήμερα οι πολίτες.

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα νέα έντυπα βεβαίωσης για τις μετακινήσεις των εργαζομένων ενώ με sms θα ειδοποιηθούν την προσεχή Κυριακή για την νέα ημερομηνία του εμβολιασμού τους όσοι δεν κατάφεραν να προσέλθουν εξαιτίας του χιονιά.

Προβληματισμένοι οι λοιμωξιολόγοι από την αύξηση του ιικού φορτίου

Στη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, φάνηκε ένας έντονος προβληματισμός σε σχέση με το Lockdown γιατί σύμφωνα με νεότερα δεδομένα την επόμενη βδομάδα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Σε συνδυασμό με την εισαγωγές στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα.

Αναφορικά με τη διπλή μάσκα, οι ειδικοί προτείνουν ισχυρή σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής και υφασμάτινης.

Δείτε το σχετικό βίντεο: