Επιμένει στην αθωότητά του ο 56χρονος ιερέας της Μάνης που χθες κρίθηκε ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό για το βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού από τη Βουλγαρία, το οποίο μαζί με τη μητέρα του ζούσαν στο σπίτι του σε χωριό της Ανατολικής Μάνης. Ο κληρικός Νίκος Σταματόγιαννης καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας σε συνολική κάθειρξη 15 χρόνων και 6 μηνών και επέστρεψε στις φυλακές Τρίπολης αφού στην έφεσή του δεν δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση βιασμού της 12χρονης είχε συγκλονίσει την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2019, ενώ το κοριτσάκι είχε οδηγηθεί σε δομή του «Χαμόγελου του Παιδιού». Μετά τα όσα είχε αποκαλύψει σε κοινωνική λειτουργό διατάχθηκε η σύλληψη του ιερέα, που είναι πατέρας 5 παιδιών, και ακολούθως η προφυλάκισή του. Μέσα στη φυλακή, και μετά από διενέργεια προγραμματισμένων εξετάσεων, ο κατηγορούμενος πληροφορήθηκε ότι πάσχει από σοβαρό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο αποτέλεσε και «όπλο» για την υπεράσπισή του καθώς το νόσημα δεν είχε μεταδοθεί στη 12χρονη.

Ωστόσο, το δικαστήριο, μετά από 16 συνεδριάσεις, έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχο τον 56χρονο ιερέα για βιασμό τετελεσμένο κατ’

εξακολούθηση (η εισαγγελέας είχε προτείνει απόπειρα βιασμού), ένοχο για γενετήσια πράξη με παθούσα που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια κατ’ εξακολούθηση και ένοχο για κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση. Επίσης, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για σωματική βλάβη ανηλίκου.

Όπως δήλωσε στην «ON time» ο συνήγορος του ιερέα Νίκος Ιωάννου, ο καταδικασθείς πλέον κληρικός δέχτηκε την απόφαση του δικαστηρίου με ψυχραιμία και σεβασμό ωστόσο ήταν φανερή η στεναχώρια του καθώς, επιμένοντας στην αθωότητά του, θεωρούσε βέβαιο ότι το δικαστήριο θα τον αθώωνε. Ήδη ασκήθηκε έφεση για την απόφαση, που αναμένεται να εκδικαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μαζί με τον ιερέα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρισκόταν και ο 67χρονος παππούς της 12χρονης, ο οποίος επίσης είχε κατηγορηθεί από την εγγονή του ότι στο παρελθόν είχε ασελγήσει σε βάρος της. Ο ηλικιωμένος που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα αθωώθηκε για τα σεξουαλικά αδικήματα, αλλά κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία και επικίνδυνη σωματική βία κατά εξακολούθηση. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με 3ετή αναστολή.

Μετά την έκδοση της απόφασης, ο συνήγορος υπεράσπισης του 67χρονου παππού της ανήλικης, Χρήστος Κουτσουρούπας, δήλωσε: «Στην αρχική καταγγελία στο “Χαμόγελο του Παιδιού” η ανήλικη είχε αναφερθεί μόνο στον ιερέα και δεν είχε πει τίποτα για τον παππού. Ακολούθως, όμως, υπήρξε υποβολή της ανήλικης από τη μητέρα της και τον ιερέα, με στόχο να στραφούν οι κατηγορίες στον παππού και να αποσιωπηθούν από τον ιερέα. Οι κατηγορίες, όμως, αυτές για δήθεν σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης από τον παππού δεν αποδείχθηκαν από κανένα στοιχείο και δεν τεκμηριώθηκαν από καμία ιατροδικαστική εξέταση».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝΤΙΜΕ