Προς παράταση οδεύει το lockdown στην Αττική, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία για την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα του Λεκανοπεδίου τα τελευταία 24ωρα.

Στην Αττική, η κατάσταση όσον αφορά τις αντοχές του συστήματος υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να ξεπερνά το 80% ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναζητούν καθημερινά λύσεις με τη δημιουργία νέων κλινών.

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα για σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι το άνοιγμα των σχολείων στις κόκκινες περιοχές της χώρας.

Όπως και την προηγούμενη φορά, πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση τα Δημοτικά και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες από την 1η Μαρτίου, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν και ψυχολογικά ζητήματα για τους μαθητές.

«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων» δήλωσε χαρακτηριστικά.



Αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο όπλο ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων,
αρχικά σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στη συνέχεια, η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.

Το πως θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα, θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις. Πάντως η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών είναι η 8η Μαρτίου ενώ το άνοιγμα των καταστημάτων φαίνεται να είναι πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε.

Κρίσιμη εβδομάδα
Κρίσιμη χαρακτήρισε την εβδομάδα που έρχεται, για την άρση ή μη του lockdown, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Αφού αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται εκ νέου το ΕΣΥ, με τη μειωμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και κλίνες Covid-19, τόνισε ότι όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όσον αφορά στο Πάσχα και στις συνθήκες υπό τις οποίες αναμένεται να γιορτάσουμε, σημείωσε ότι εάν έχουν εμβολιαστεί οι 60 και άνω και οι ευπαθείς ομάδες μέσα στους επόμενους δύο μήνες, υπάρχει προοπτική για μείωση των μέτρων.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε πώς όταν ο κοροναϊός γίνει ενδημικός, θα χρειάζεται επανάληψη του εμβολίου, τονίζοντας ότι σε εργασιακούς χώρους με συγχρωτισμό θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Ο κ. Δημόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την μετάλλαξη του νοτιοαφρικανικού στελέχους, σημειώνοντας ότι είναι το στέλεχος που προβληματίζει περισσότερο.

Πιθανό το άνοιγμα καταστημάτων
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης από πλευράς του εκτιμά πως την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο θα ανοίξει. «Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί».

«Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside», σημείωσε.

Για την κρισιμότητα της ερχόμενης εβδομάδας σχετικά με την άρση ή μη του lockdown μίλησε επίσης ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό, Αθανάσιος Δημόπουλος. Αφού αρχικά αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται εκ νέου το ΕΣΥ, με τη μειωμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και κλίνες Covid-19, υπογράμμισε ότι όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες» είπε ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Προτεραιότητα τα σχολεία
Βασικό μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι το άνοιγμα των σχολείων στις κόκκινες περιοχές της χώρας.

Όπως και την προηγούμενη φορά, πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση τα Δημοτικά και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες από την 1η Μαρτίου, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν και ψυχολογικά ζητήματα για τους μαθητές.

«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με την εστίαση
Τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως, το πώς θα επηρεαστούν από την κινητικότητα λόγω επαναλειτουργίας σχολείων και καταστημάτων, θα κρίνουν το μέλλον τις εστίασης, η οποία έχει κατεβάσει ρολά από τις 7 Νοεμβρίου του 2020.

Λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση είχαν απώλειες της τάξεως των 7 δισ. ευρώ το 2020. Πιο συγκεκριμένα, στην εστίαση η μείωση του τζίρου ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, με delivery και take away να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει τοποθετήσει χρονικά το άνοιγμα των εστιατορίων στις αρχές Μαΐου.