Σταδιακή αποκλιμάκωση της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων βλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος, θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα» είπε στον Θέμα 104,6.

«Είμαστε στην επιπεδοποίηση της καμπύλης και θα δούμε αποκλιμάκωση από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας» είπε. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον καθηγητή, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις 8 Μαρτίου, εκτός εάν βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύρυθμος και ευέλικτος τρόπος να ανοίξει νωρίτερα.

«Η Αττική πάει καλά, ο δείκτης μεταδοτικότητας φαίνεται ότι είναι κάτω από 1, αρχίζει η αποκλιμάκωση, υπομονή μερικές μέρες» τόνισε. «Μέσα στις γιορτές που ανοίξαμε τα καταστήματα, δεν είχαμε τεράστιο πρόβλημα» ανέφερε.

«Εμβολιασμός στο 40% για να ξεχάσουμε το lockdown»
Για τον εμβολιασμό σημείωσε ότι το καλύτερο δυνατόν θα ήταν να εμβολιαστεί περίπου το 20% έως τον Μάιο. Όπως είπε για να ξεχάσουμε το lockdown πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 40%.

Για τη μάσκα είπε ότι θα μείνει για περισσότερο καιρό στη ζωή μας. «Η μάσκα έχει αποδειχθεί ότι εκτός από κορονοϊό προστατεύει και από άλλες λοιμώξεις αναπνευστικού ζούμε τεράστια μείωσης της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού», σημείωσε.