Σοκ προκάλεσαν σήμερα τα 2.147 κρούσματα που διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ στη χώρα από τα τεστ που διενεργήθηκαν. Η παράταση του lockdown στη χώρα θεωρείται δεδομένη με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Αττική, όπου και σημείωσε πάνω από 1.000 κρούσματα (1047).


«Φλέγεται« η Αττική

Η Αττική παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας καθώς από το σύνολο των 2.147 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται τα 1047. Μόνον ο Κεντρικός Τομέας της Αθήνας και ο Πειραιάς αγγίζουν αθροιστικά τα 600 κρούσματα!!

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 95 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 95 κρούσματα

Δυτική Αττική: 49 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 140 κρούσματα

Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 285 κρούσματα

Νησιά: 24 κρούσμα

Νότιος Τομέας Αθηνών:100 κρούσματα

Πειραιάς: 259 κρούσματα

«Κλείνει» η παράταση του lockdown

Μιλώντας στο MEGA o καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι τα προγνωστικά μοντέλα που εξετάζουν τα δεδομένα της πανδημίας, είχαν προβλέψει αυτό το νούμερο των κρουσμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν στα 2.500, το οποίο θα είναι και «το πικ του κύματος, και θα αρχίσει να υποστρέφεται εν συνεχεία».

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έπειτα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση «αργά αλλά σταθερά». Σχετικά με την άρση του lockdown, αυτή θα πάει πιο πίσω, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως η συζήτηση θα ανοίξει μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.


Tι προβλέπεται για το άνοιγμα λιανεμπορίου – «Έρχεται» νέος πενταψήφιος κωδικός


Προς άνοιγμα του λιανεμπορίου με πιθανή ημερομηνία την 1η Μαρτίου κατευθύνεται το υπουργείο Ανάπτυξης, εφόσον βέβαια δώσουν οι επιδημιολόγοι το «ΟΚ». Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει οι αγορές στα καταστήματα να γίνονται με sms, σε νέο πενταψήφιο αριθμό και χρονικό περιορισμό μέχρι 3 ώρες.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης “εξετάζονται τεχνολογικά μέτρα που θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου”. “Μια καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών -και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο- και θα έχει χρονικό περιορισμό, ετοιμάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. ''Το 13033 θα θεωρήσετε ότι μένει αυτούσιο από εκεί και πέρα ότι άλλο εξετάζουμε είναι κάτι εκτός. Ότι άλλο εξετάζουμε είναι ειδικά για το λιανεμπόριο. Όποια λύση προκριθεί θα έχει προφανώς χρονικό περιορισμό αλλά αυτή είναι η πρόταση όμως για αρχή'', συνέχισε.,

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα θα έχει χρονικό περιορισμό 3 ωρών και μπορει να αποσταλεί μόνο μια φορά την ημέρα, ενώ στόχος του συγκεκριμένου εργαλείου είναι να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους.  Σημειώνεται ότι για αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κλπ οι πολίτες θα εξακολουθούν να αποστέλλουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 2 στο 13033, καθώς ο αριθμός αυτό θα παραμείνει σε ισχύ για τις υπόλοιπους λόγους μετακίνησης. 

Μόλις 13 κλίνες διαθέσιμες στην Αττική

Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας. Πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς, με τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Αττικής να είναι γεμάτες σε ποσοστό 90%. Μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι, αμέσως γεμίζει λένε οι υγειονομικοί που μιλουν στο MEGA περιγράφοντας την καθημερινότητα στα νοσοκομεία.
Με κομμένη ανάσα βγαίνουν πλέον οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής . Από τους 2500 νοσηλευόμενους οι 1301 βρίσκονται στην Αττική, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 90% με μόλις 13 κενά κρεβάτια σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Με νέες κλίνες που δίνονται καθημερινά προσπαθούν οι διοικήσεις να καλύψουν τα κενά. Μόνο που τα κρεβάτια γεμίζουν μέσα σε λίγες ώρες, μετά από κάθε εφημερία. Οι μόνες διαθέσιμες κλίνες εντατικής είναι 6 στο Αττικόν και ισάριθμες στον Ευαγγελισμό και μια στο ΚΑΤ. Οι εισαγωγές πλέον σπάνε το ένα ρεκορ μετά το άλλο, ενώ πιέσεις αρχίζουν και δέχονται και τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Δεν λέιπουν μάλιστα και περιστατικά ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Έντονος είναι και ο προβληματισμός για τις όλο και αυξανόμενες νοσηλείες παιδιών, με δύο νεογέννητα σε Πάτρα και Αθήνα να νοσηλεύονται. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας προσλήψεις και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.