Παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 7 Μαρτίου εισηγούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν και σήμερα όπως κάθε Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει δεκτή η εισήγηση των ειδικών θα διανύσουμε την τρίτη εβδομάδα συνεχούς lockdown στην Αττική. Επίσης σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Αττικής αποχαιρετούν την Τσικνοπέμπτη και ελπίζουν για Καθαρά Δευτέρα.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό τα μέτρα να πάρουν και νέα παράταση την επόμενη εβδομάδα. Ουσιαστικά κάθε εβδομάδα θα γίνεται εκτίμηση των στοιχείων και στη συνέχεια θα λαμβάνονται οι αποφάσεις είτε για παράταση των μέτρων, είτε για μερική άρση.

Για την επόμενη εβδομάδα πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση να διατηρήσει τα ωράρια απαγόρευσης των μετακινήσεων, δηλαδή από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επομένης και για το Σαββατοκύριακο από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί της επομένης.

Γρίφος πότε θα λειτουργήσει ξανά το λιανεμπόριο και τι θα γίνει με τα σχολεία

Η παράταση του lockdown όμως δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα του λιανεμπορίου και όπως όλα δείχνουν θα πάρει παράταση και η έναρξη λειτουργίας του νέου 5ψήφιου SMS 13032 για τις αγορές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο ηλεκτρονικά και δεν θα επιστρέψουν click away και click in shop.
Τι ίδια στιγμή άγνωστο παραμένει τι θα ισχύσει για τα σχολεία. Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, προτεραιότητα δίνεται στους μαθητές του δημοτικού και της Γ' Λυκείου, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις τάξεις. Το πότε, όμως, παραμένει ακόμα γρίφος.

Καμπανάκι από ειδικούς

«Στα μπαλκόνια θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη»


«Στο μπαλκόνι την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε. Θα μιλάτε και με τους διπλανούς σας και όλα θα είναι πολύ καλά», ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega. «Νομίζω ότι μια οικογένεια μπορεί να ψήσει και να περάσει ωραία. Επειδή ακόμα έχουμε 1.700+ κρούσματα, καλό θα ήταν να είμαστε προσεκτικοί. Μπορούμε να ψήσουμε και να περάσουμε καλά ως οικογένειες. Κάποιοι άνθρωποι επί έναν χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό», ανέφερε η κυρία Παγώνη. «Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων. Όχι, δεν θα είναι σαν το περσινό. Όλα θε εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε», ανέφερε η κυρία Παγώνη.

Βατόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα εκτός από την παράταση του lockdown

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Βατόπουλος αν η παράταση μπορεί να συνοδεύεται από νέα μέτρα δεν το απέκλεισε απαντώντας «στο τραπέζι υπάρχουν πολλά πράγματα έτσι κι αλλιώς».

«Είναι πολλά τα κρούσματα ακόμα, το σύστημα υγείας πιέζεται και πολλές περιοχές της Ελλάδας εμφανίζονται στο κόκκινο όπως η Αρκαδία» είπε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Έχουμε μια πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχουμε, ωστόσο, τα μεγέθη που περιμέναμε όσον αφορά τα κρούσματα, έχουμε τις μεταλλάξεις που εξαπλώνονται και έχουμε και τον εμβολιασμό που προχωράει» είπε.

«Δεν θέλω να πάρω θέση» είπε για το πόσο θα παραταθεί το lockdown και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ελαττωθούν τα κρούσματα, τουλάχιστον δεν έχουμε ραγδαία αύξηση, γι’ αυτό επιμένουμε να ζητάμε εφαρμογή των μέτρων. Τουλάχιστον δεν έχουμε ανεξέλεγκτη αύξηση».

Ο κ. Βατόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εμβόλια. «Για μένα το βασικό είναι οι εμβολιασμοί, πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να λυθεί το παγκόσμιο πρόβλημα με τη διανομή» τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα πάντα ισορροπούν στο υγειονομικά ασφαλές και στο ρεαλιστικό.

Παυλάκης: Οποιαδήποτε χαλάρωση με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι

Κάθε σκέψη για άνοιγμα υπό τις τωρινές συνθήκες θα είναι ολέθρια, καθώς η κρίση στο λεκανοπέδιο της Αττικής δεν έχει αποφευχθεί, προειδοποίησε ο ιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οποιαδήποτε χαλάρωση, με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε «μούφα» το lockdown λόγω της μη εφαρμογής του και όχι λόγω των μέτρων που προβλέπει.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που κρατάει την Ελλάδα σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νομοταγών πολιτών και πειθαρχημένων», τόνισε ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι άδικο να πληρώνουν οι πολίτες την μειοψηφία που δεν ακολουθεί. Πρότεινε ακόμη περισσότερη τηλεργασία, προσοχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε όσες δραστηριότητες είναι ανοιχτές -και είναι πολλές όπως σχολίασε- πρέπει να προστατευτούν οι μεροκαματιάρηδες που γυρίσουν στα σπίτια τους τον ιό, να κρατούν αποστάσεις. Ταυτόχρονα η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για ήπια επιβολή των περιορισμών.