«Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν αποδίδουν τα μέτρα είναι ότι ουσιαστικά δεν έχουμε lockdown όταν υπάρχει τόση μεγάλη κυκλοφορία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Επί παντός επιστητού» με την δημοσιογράφο Κατερίνα Πλατή, ο Παθολόγος –Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

«Ένας άλλος βασικός λόγους που πάλι και αυτός οδηγεί στην αποτυχία των μέτρων είναι ότι αυξάνονται τα κρούσματα αλλά δεν απομονώνουμε τους φορείς. Δηλαδή κάνουμε τις διαγνώσεις δεν τους βάζουμε σε καραντίνα κάτι που κάναμε στο πρώτο lockdown, ούτε μπορούμε να παρακολουθήσουμε το άτομο που διαγνώσαμε ότι είναι θετικό. Έτσι η αυξημένη κινητικότητα και η μεγάλη ελευθερία που έχουν πλέον οι φορείς να κυκλοφορούν ανάμεσά μας και να μεταδίδουν τη νόσο έχουν οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπαντιδέας επισήμανε ότι παρόλο που συμπληρώνουμε 2 εβδομάδες lockdown τα κρούσματα αντί να πέφτουν ανεβαίνουν και -όπως είπε - «η απόφαση να παραταθεί το lockdown δεν ξέρουμε αν πραγματικά θα βοηθήσει διότι τι διαφορετικό θα γίνει με την παράταση του lockdown από το υπάρχον lockdown». «Αυτό που πρέπει να ψάξουμε να δούμε είναι τι δεν κάνουμε σωστά όλο αυτό το διάστημα και δεν αποδίδουν τα μέτρα γιατί σίγουρα κάνουμε κάτι στραβά», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για τις μεταλλάξεις, ο παθολόγος ανέφερε ότι όσο περνάει ο χρόνος και όσο δεν εξαλείφεται η πανδημία τόσο και περισσότερες μεταλλάξεις θα έχουμε και τόσο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και ιδιαίτερα στην αδυναμία αντιμετώπισης πλέον από τα εμβόλια.

«Τα χαρακτηριστικά του στελέχους της Καλιφόρνιας είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος που υπήρχε στις ΗΠΑ. Όσο πιο πολύ μεταδίδεται μα νόσος τόσο πιο μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί στην κοινότητα και από την άλλη μεριά τόσο σοβαρότερα προβλήματα δημιουργεί στην ανοσοποίηση του πληθυσμού διότι πιθανότατα και αυτή η μετάλλαξη να μην πιάνεται από τα υπάρχοντα εμβόλια», υπογράμμισε ο κ. Σπαντιδέας.

«Ήδη οι εταιρείες Pfizer και η Moderna δουλεύουν πάνω στο επόμενο εμβόλιο δηλαδή στην προσθήκη μιας τρίτης δόσης στο υπάρχον εμβόλιο που να πιάνει τις μεταλλάξεις τουλάχιστον της νοτίου Αφρικής. Αυτό μπορεί στο χρόνο να αποδειχθεί απαραίτητο και για τις άλλες μεταλλάξεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Την στιγμή κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου, τόνισε ότι «αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά που μας υποδεικνύονται δηλαδή ο περιορισμός, η μάσκα, η περιορισμένη κινητικότητα, αν δεν τα εφαρμόσουμε στο βαθμό που απαιτούνται δεν ξέρουμε αν τα εμβόλια είναι αρκετά από μόνα τους να λύσουνε το πρόβλημα γιατί κάθε τόσο θα έχουμε μεταλλάξεις, και κάθε τόσο θα έχουνε την ανάγκη καινούργιας προσαρμογής των υπαρχόντων εμβολίων».

«Προς το παρόν αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να τηρούμε τα μέτρα. Βρισκόμαστε μέσα σε μια θύελλα και θα πρέπει να παλέψουμε να μείνουμε όρθιοι», κατέληξε.