Σε πολύ δύσκολες συνθήκες λειτουργούν αυτήν την περίοδο τα νοσοκομεία της Αττικής, με τις εντατικές μονάδες για κοροναϊό να φτάνουν σε πληρότητα το 95% και να δημιουργούν «ασφυξία» στο σύστημα Υγείας. 

«Μάχη» για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο και Ελπίς σήμερα το μεσημέρι δεν είχαν κρεβάτι εντατικής, για τους ασθενείς με κοροναϊό. Στη 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, η χωρητικότητα του συστήματος δεν ξεπερνούσε τις 12 κλίνες.

Στην Αττική, τις τελευταίες 72 ώρες έγιναν 559 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Ο ρυθμός αύξησης των νέων περιστατικών εξαντλεί σταδιακά τις αντοχές και των κλινικών κοροναϊού. Στο Αττικόν, η σημερινή εφημερία ξεκίνησε χωρίς γενικές κλίνες εντατικής θεραπείας και με το 1/3 των κλινών κατειλημμένες από ασθενείς με κοροναϊό.

«Ζορίζουν» τα πράγματα για την Αττική - Τεράστιος ο κίνδυνος για την περιοχή

Χωρίς μαξιλάρι ασφαλείας έχουν βρεθεί οι κοντινές περιοχές στην Αττική, όπως η Χαλκίδα, καθώς έχει μπει «κόφτης» σε μη επείγουσες διακομιδές προς τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Plan B και για το σύστημα υγείας στην Πάτρα, με αναστολή των τακτικών και απογευματινών ιατρείων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και διενέργεια μόνο των έκτακτων επεμβάσεων στον Άγιο Ανδρέα.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή εναλλακτικό πλάνο και ήδη 40 κλίνες εντατικής θεραπείας γενικών περιστατικών διατέθηκαν για την περίθαλψη περιστατικών Covid-19. Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο για το ΕΣΥ, καθώς οι διασωληνώσεις εκτιμάται ότι ξεπεράσουν ίσως και τις 450, φέρνοντας το σύστημα υγείας στα όριά του.

Δείτε το σχετικό βίντεο: