2048580
Ελλάδα

«Κόκκινος συναγερμός» στην ΕΛΑΣ για την αποτροπή επιθέσεων - Τι απαντούν στους υποστηρικτές Κουφοντίνα Γεωργιάδης - Νικολάου

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την συνεχιζόμενη απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ, που εφαρμόζει έκτατα μέτρα, φοβάται επιθέσεις αντιεξουσιαστών για τον βαρυποινίτη της 17 Νοέμβρη και απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ εκτιμά ότι μετά τις τελευταίες 16 επιθέσεις τα χτυπήματα θα αναβαθμιστούν γι’ αυτό και έχει πάρει εντολές για φύλαξη 1.000 στόχων.

Σύσκεψη στη ΓΑΔΑ υπό τον Χρυσοχοΐδη για Κουφοντίνα – Σχέδιο για την επιτήρηση στόχων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβει, σήμερα, εκτάκτως στη ΓΑΔΑ, προκειμένου κάνει συσκέψεις με αξιωματικούς της ασφάλειας.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, οι επισκέψεις του υπουργού Προστασίας στη ΓΑΔΑ είναι πολύ συχνές και πολλές φορές αιφνιδιαστικές, για να ελέγχει τη λειτουργά των υπηρεσιών. Ωστόσο, η σημερινή παρουσία του σχετίζεται με το τελευταίο μπαράζ επιθέσεων και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στον κατάδικο απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση επιθέσεων κυρίως σε αστυνομικούς στόχους, μετά την πρόσφατη καταδρομική επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Καισαριανής, όπου υπέστησαν ζημιές δύο υπηρεσιακές μοτοσικλέτες, αλλά και σε περιπολικό στου Ζωγράφου, όπου οι δράστες επιχείρησαν να το κάψουν με τους αστυνομικούς μέσα, οι οποίοι κατάφεραν να απομακρυνθούν σώοι.

Για το τελευταίο περιστατικό υπήρξε πριν από λίγο και ανάληψη ευθύνης με κείμενο σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου αναφέρεται ότι οι δράστες είχαν στήσει καρτέρι για να επιτεθούν στο περιπολικό, με αφορμή την 53η ημέρα απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα που σημειώνεται ότι «δράσεις σαν και αυτή μπορούν να γίνουν σε διάσπαρτα σημεία της πόλης, αντιστρέφοντας το αίσθημα του φόβου που μας έχει επιβληθεί. Οι βάρδιες των μπάτσων να γίνουν ο εφιάλτης τους».

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι αυστηρές εντολές που έχουν δοθεί προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και το προσωπικό -και τις οποίες επανέλαβε σήμερα ο κ. Χρυσοχοΐδης- είναι να επιδείξουν μεγάλη ψυχραιμία για να μη δημιουργηθούν χειρότερες καταστάσεις. Παράλληλα, όμως, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ προς τις αστυνομικές υπηρεσίες και κυρίως τα αστυνομικά τμήματα να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση επιθέσεων και κυρίως την προστασία των αστυνομικών, ενώ έχει καταρτιστεί σχέδιο για την επιτήρηση χώρων και την αποτροπή τυχόν επιθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εφοδιάζονται τα τμήματα με υλικά αυτοπροστασίας, όπως ασπίδες και κράνη, αλλά και δακρυγόνα, ενώ έχουν αυξηθεί τα μέτρα επιτήρησης και οι περιπολίες γύρω από αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας, και κάποια περιφερειακά όπου έχουν σημειωθεί επιθέσεις και στο παρελθόν, τόσο από τη δύναμη των ίδιων των υπηρεσιών, κυρίως όμως από ομάδες ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ, περιπολικά της ‘Αμεσης Δράσης και της Ασφάλειας. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί εντολές οι δυνάμεις που μεταβαίνουν σε περιστατικά στον δρόμο να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή.

Σήμερα το πρωί υπήρξε καταγγελία στην ‘Αμεση Δράση σύμφωνα με την οποία άτομα σταματούσαν αυτοκίνητα στην οδό Ούλοφ Πάλμε στου Ζωγράφου και ζητούσαν ταυτότητες από τους επιβαίνοντες. Στο σημείο μετέβησαν εντός τριών λεπτών δυνάμεις της ΔΙΑΣ, αλλά δεν διαπίστωσαν το παραμικρό, γι’ αυτό θεωρείται πιθανό η καταγγελία να ήταν παραπλανητική.

Τι απαντούν στους υποστηρικτές Κουφοντίνα Γεωργιάδης - Νικολάου

Άδωνις Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η ταύτιση Τσίπρα – Κουφοντίνα επιβεβαιώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του περιθωρίου

O Δημήτρης Κουφοντίνας αντί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη βάζει τους μπαχαλακήδες να τα σπάνε, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η ταύτιση Τσίπρα – Κουφοντίνα επιβεβαιώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του περιθωρίου που η συγκυρία το έφερε στην εξουσία ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ως πρωθυπουργός, έκανε τα χατίρια του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη ενώ είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρα Αριστερά και φίλος τρομοκρατών.

Ανέφερε πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας φέρεται σαν ένας κακομαθημένος άνθρωπος ο οποίος ως κοινωνικός επαναστάτης θεωρεί πως η Δημοκρατία πρέπει να του φέρεται διαφορετικά.

Σημείωσε πως είναι μεγάλος λάθος του Αλέξη Τσίπρα να νομίζει πως θα αναβιώσει ένας Δεκέμβριος του 2008 καθώς όπως είπε η συνθήκη στην κοινωνία σήμερα είναι διαφορετική.

Θύμισε επίσης πως ο πρώην υπουργό

Νικολάου: Το Σεπτέμβριο ο Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης

«Το Σεπτέμβριο του 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση απόλυσης, κατοχυρώνεται το δικαίωμά του, γιατί κάνει απεργία πείνας;» διερωτήθηκε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θα μπορούσε να έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή, και να μην κάνει απεργία πείνας» πρόσθεσε η κ. Νικολάου.

«Είναι στα χέρια του η ζωή του. Εφόσον θεωρεί ότι έχει παραβιαστεί ο νόμος, γιατί δεν προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθεί; Παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από γιατρό και νοσοκόμο, ως ΓΓ. είμαστε πάνω από τον κρατούμενο» τόνισε η ΓΓ.

Διευκρίνισε ότι ο Κουφοντίνας δεν σιτίζεται αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει διάταξη Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Λαμίας με την οποία αν χρειαστεί θα υπάρξει παρέμβαση από γιατρούς για να διασωθεί η ζωή του. Είναι σε σταθερή κατάσταση αυτή τη στιγμή, έχει επαφή με το περιβάλλον.

«Το 2015 ο Κουφοντίνας δεν ήθελε να γυρίσει στον Κορυδαλλό (…) Δεν μπορεί να γυρίσει, ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων, όσοι βαρυποινίτες έχουν απομείνει θα φύγουν» ξεκαθάρισε η ΓΓ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Παπαδάκης (δικηγόρος) στα Παραπολιτικά 90,1: Για να είναι κοντά στην οικογένειά του η επιμονή του Κουφοντίνα για τον Κορυδαλλό

Ο λόγος για τον οποίο δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη είναι διότι στο στάδιο αυτό δεν προβλέπεται αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να παρέμβει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο δικηγόρος, Κώστας Παπαδάκης, ερωτηθείς για ποιο λόγο η οικογένεια του κ. Κουφοντίνα δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

«Αυτό μας το είπε και η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην οποία πήγαμε την Παρασκευή. Η υπόθεση στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται μόνο η κα Νικολάου μπορεί να πάρει απόφαση με την κατ’ επείγουσα διαδικασία και κεντρική επιτροπή μεταγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να έχει δικαίωμα ο Κουφοντίνας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη πρέπει να έχουνε προηγηθεί δύο συνεχόμενες, διαδοχικές απορρίψεις δικού του αιτήματος μεταγωγής από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Το έκανε το αίτημα, απορρίφθηκε μια φορά, δεύτερη φορά κατά πληροφορίες το έκανε η κα Κούρτοβικ εχθές και δεν μπορούσε να το κάνει μέχρι τώρα γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης της μεταγωγής του στο Δομοκό», διευκρίνισε ο κ. Παπαδάκης.