Νέα ελληνο-αμερικανική ναυτική συνεκπαίδευση υπήρξε κατά τη διάρκεια του επανάπλου της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» (F-452) από το λιμάνι του Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) προς την Ελλάδα, τη φορά αυτή στην Αραβική θάλασσα με το αντιτορπιλλικό κατευθυνομένων βλημάτων USS “JOHN PAUL JONES” (DDG-53) του Αμερικανικού Ναυτικού.

Η προαναφερθείσα συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από λίγη ώρα, κατόπιν σχεδιασμού και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων από το ΓΕΕΘΑ και είχε τη μορφή PASSEX (Passing Exercise). Περιλάμβανε δε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου, «συμβάλλοντας στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών μονάδων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.




Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό αντιτορπιλλικό USS “JOHN PAUL JONES” (DDG-53) δεν είχε ένα τυχαίο πλοίο. Είναι το τρίτο σκάφος της κλάσεως “Arleigh Burke” και το πρώτο από αυτήν, που είχε από την αρχή της εντάξεώς του στο Αμερικανικό Ναυτικό ως βάση του κάποιο ναύσταθμο της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, δηλαδή από το 1992 που εντάχθηκε επιχειρησιακώς στο Στόλο ως σήμερα υπηρετεί συνεχώς με τις ναυτικές δυνάμεις του Ειρηνικού ωκεανού. Είναι το δεύτερο σκάφος στην ιστορία του Αμερικανικού Ναυτικού που φέρει την ονομασία αυτού του ναυτικού ήρωα της Επαναστάσεως των ΗΠΑ.

Το “JOHN PAUL JONES” επελέγη ως το σκάφος δοκιμών των λεγόμενων shock trials ολόκληρης της κλάσεώς του, προκειμένου να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητά της σε διάφορες ακραίες καταστάσεις εκρήξεων από διαφορετικά είδη πυρομαχικών (π.χ.νάρκες θαλάσσης, βόμβες κλπ), ενώ ήταν το πρώτο σκάφος που εκτόξευσε πύραυλο κρουζ τύπου “Tomahawk” εναντίον σημαντικών χερσαίων στόχων στο Αφγανιστάν.