Ολοκληρώθηκε, πριν λίγη ώρα, η συνεδρίαση θρίλερ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εισηγήθηκαν αυστηρότερα μέτρα στην κυβέρνηση σήμερα και όχι την Παρασκευή όπως συνηθίζεται.

Τα νέα σκηρά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα στις 6 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ραγδαία αύξηση των κορυσμάτων στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν κατά πάσα πιθανότητα από αύριο κιόλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr τα μέτρα στα οποία κατέληξαν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Στο βαθύ κόκκινο πολλές περιοχές

-Σε Αττικη, Θεσσαλονίκη και 30 «κόκκινες» περιοχές το «6» θα αφορά μετακίνηση με τα πόδια. Να σημειωθεί ότι στο βαθύ κόκκινο κι άρα σε σκληρό lockdown, όπως η πρωτεύουσα, αναμένεται να μπει η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Λευκάδα, η Αρκαδία, η Φθιώτιδα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Χίος, η Σάμος, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία

Τονίζεται πως βαθύ κόκκινο σημαίνει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 6 το απόγευμα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 στην Αττική

Σε αυτό, ωστόσο, εξαίρεση αποτελεί η Θεσσαλονίκη και η Αττική, ωστόσο αναμαίνεται να αλλάξει το ωράριο για τα Σαββατοκύριακο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στην Αττική θα ξεκινά από τις 19:00.

Στόχος των ειδικών πάντως ήταν να σφίξουν περισσότερο τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, αλλά να μην πάμε σε ένα πιο σκληρό lockdown (τύπου Μαρτίου).

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα ειδικών φαίνεται να υποστήριξε αυτό το σχέδιο. Να μπει δηλαδή σε ένα αυστηρό lockdown όλη η χώρα για δύο εβδομάδα και μετά να ξεκινήσει η άρση των μέτρων.

Ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία και έτσι το σενάριο αυστηρότερου lockdown απομακρύνθηκε.

Η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο, κάτι το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Τι θα ισχύσει για μετακινήσεις με κωδικό 2

-Ο κωδικός «2» θα αφορά μετακίνηση για αγορές τροφίμων και αγαθών (σε super market κλπ) μόνο εντός του δήμου που ανήκει ο καθένας. Όπως όλα δείχνουν, θα ισχύσει χιλιομετρικός περιορισμός, κάτω από τα πέντε χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων διάσταση απόψεων σχετικά με τον κωδικό «4», που αφορά την βοήθεια ηλικωμένων. Σε αυτό φαίνεται να μην μπαίνουν περιορισμοί.

Επίσης, το ενδεχόμενο γενικού lockdown, που πρότεινε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, φαίνεται να εγκαταλείπεται, καθώς η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής το απέρριψε.

Νέα έκρηξη κρουσμάτων σήμερα

Νέο άλμα αναμένεται να κάνει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού που θα ανακοινωθεί σήμερα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 2.500. Χθες είχαν ανακοινωθεί 2.353 κρούσματα.

Φόβοι ότι θα ξεπεράσει το 4% ο δείκτης θετικότητας την Τετάρτη

Το φόβο τους, σύμφωνα με τον οποίον ενδέχεται βασίμως σήμερα ο δείκτης θετικότητας να ξεπεράσει το συμβατικό όριο ασφαλείας, το οποίο έχει προσδιορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ήτοι το 4%, εκφράζουν ανοιχτά στο parapolitika.gr στελέχη του αρμόδιου μηχανισμού για την επιδημιολογική επιτήρηση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού SARS – COV 2.

Εάν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε σήμερα μία πραγματικά αισθητή αύξηση των ημερησίων νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη την καταγραφή 1.913 νέων κρουσμάτων του SARS – COV 2 για όλη τη χώρα, και μάλιστα με τη διενέργεια 49.125 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests και με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει λίγο κάτω από το συμβατικό όριο ασφαλείας του ΠΟΥ, ήτοι στο 3,88%.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης θετικότητας για τη χώρα μας έχει εδώ και μήνες περιορισθεί κάτω από το συμβατικό όριο ασφαλείας του ΠΟΥ, δηλαδή κάτω από το 4%...