Δεν υπάρχει αμφιβολία, μετά και τα όσα ζήσαμε τους τελευταίους μήνες, πως το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη και της χώρας περνάει μέσα από την τεχνολογία. Μια νέα ενεργειακή οικονομία, η οποία στηρίζεται στην τεχνολογία και αναπτύσσεται γρήγορα και στην πατρίδα μας – ελπίζουμε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς -, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω ριζικών κλιματικών και ενεργειακών αλλαγών.

Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε να προωθούνται έργα ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού του ενεργειακού δικτύου και από τους δύο διαχειριστές διανομής του δικτύου βάσει δοκιμασμένων και αποτελεσματικών πρακτικών που εφαρμόζονται ήδη και στο εξωτερικό.

Παρ’ όλα αυτά προκαλεί έντονα ερωτηματικά διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την “Υλοποίηση Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων προς Κάλυψη Λειτουργικών Αναγκών του ΑΔΜΗΕ και Εμπορικών Αναγκών της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Grid Telecom»” στον οποίο η απόδειξη της τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας θέτει γεωγραφικό περιορισμό αποκλειστικά εντός Ελλάδας. Όρος ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 4412/2016 δεν προβλέπεται και δεν επιτρέπεται, εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένη εξήγηση, αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση, κάτι το οποίο δεν συντρέχει στην συγκεκριμένη προκήρυξη.

Παράλληλα, απορία προκαλεί πως, παρά την επίσημη ενημέρωση από την αγορά προς τον ΑΔΜΗΕ αλλά και προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στην οποία σημειώνεται η μη εγκυρότητα του συγκεκριμένου όρου και ζητείται η επίλυση του ζητήματος (από αρχές Φεβρουαρίου) … άκρα του τάφου σιωπή από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή.

Ο διαγωνισμός έληγε στις 22/02 αλλά πήρε παράταση για τις 8/03, την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή απάντηση επί της ουσίας από ΑΔΜΗΕ και αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου. Την ώρα που είναι βέβαιο πως ο διαγωνισμός θα καταπέσει στις προσφυγές.