Ο καθηγητής Υγειονομικής και περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαριγιάννης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή, “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, .σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς και αν η ημερομηνία-κλειδί, η 16η Μαρτίου θα βρει τη χώρα σε καλύυτερη επιδημιολογική κατάσταση.

Ο κ.Σαρηγιάννης, τόνισε πως αναμένεται μία αποκλιμάκωση έως το τέλος Μαρτίου, καθώς και ότι οι δραστηριότητες με πολύ προσοχή, μπορούν ν'ανοίξουν με τα υπάρχοντα μέτρα και χωρίς επέκταση αυτών. Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως για την αποφυγή της διασποράς του ιού, είναι απαραίτητη και κομβική η σημασία της τηλεργασίας, καθώς και των συχνών rapid tests στους χώρους εργασίας, όπου και εστιάζονται σε μεγάλο βαθμό οι περιπτώσεις των λοιμώξεων. Τέλος, υπενθύμισε πως πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, έτσι ώστε η χώρα να ξεπεράσει τον «υγειονομικό τυφώνα».

Για την αύξηση του ιικού φορτίου καθώς και την πολυαναμενόμενη 16η Μαρτίου:

Αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο από όσο ξέρω από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ είναι σε μια ήπια αύξηση, χαμηλή της τάξης του 10% το οποίο συνάδει με τις εκτιμήσεις που κάνουμε με τα υπολογιστικά μας εργαλεία που έχει να κάνει με μια ήπια ακόμα αύξηση στη Θεσσαλονίκη όμως μια αύξηση. Εμένα αυτό που με ανησυχεί είναι η επέκταση των μεταλλαγμένων στελεχών. Αυτό που βλέπουμε για τις 16 είναι ότι με δεδομένο τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ότι θα τα εφαρμόσουμε, περιμένουμε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση μέχρι το τέλος του Μάρτη. Το ίδιο πράγμα βλέπουμε να συμβαίνει και στην Αττική όπου η αύξηση του ιικού φορτίου ήταν σημαντικότερη, αυτές τις μέρες είναι πιο σταθεροποιημένη η κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε τις επόμενες μέρες να έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση σε 3-4 μέρες και μετά μια αποκλιμάκωση που θα αρχίσει να φαίνεται από τις 8 με 10 του μήνα και έπειτα.

Σχετικά με την πτώση των κρουσμάτων:

Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στα 2.300 κρούσματα, αυτά μπορεί να πέσουν γύρω στα 2.200 στις 13 του μήνα και μετά να πέσουν μέχρι τις 25 του μήνα γύρω στις 2.000, και στις 30 του μήνα στα 1930. Έχουμε ουσιαστικά μια μειωτική πορεία η οποία θα μας φέρει στα 400 με 350 κρούσματα κάτω από το επίπεδο που κατά μέσο όρο σε μια εβδομάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Θα είναι μειωτική η τάση, θα έχουμε πάρει μια ανάσα και αυτό με χωρίς επέκταση των μέτρων, με τα μέτρα που έχουμε μέχρι τις 16.

Για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Το να ανοίξει το λιανεμπόριο πρώτα για μένα είναι λογικό , πρότεινα να ανοίξει με click away και θα πρότεινα τα σχολεία να ανοίξουν γύρω 10 μέρες μετά, όχι αμέσως και εννοώ το Δημοτικό και μετά από 10 μέρες το Γυμνάσιο –Λύκειο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το πότε και με μια στάδια θα ανοίξουν οι δραστηριότητες που είναι σημαντικό, το ζήτημα είναι να ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και εδώ έχω να πω ότι και στα μαγαζιά του λιανικού εμπορίου μπορούν να μπουν συσκευές απολύμανσης του αέρα και έτσι η όλη λειτουργία ακόμα και in shop να είναι πολύ πιο ασφαλής, αν αυτό συνδυαστεί με βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα ΜΜΜ και αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει πάρα πολύ. Και βεβαίως είναι σημαντικό να μειώσουμε και τη μετάδοση στους υπόλοιπους κλάδους δουλειάς και αυτό έχει να κανει με την εφαρμογή της τηλεργασίας και το δεύτερο με την αύξηση του αριθμού των τεστ ανίχνευσης.

Τα πράγματα μπορούν να είναι σε ένα καλό σημείο μετά τις 16 Μαρτίου, αν είμαστε απλώς συνετοί, εφαρμόσουμε την ουσία των μέτρων κι όχι τον περιορισμό ως περιορισμό, αλλά σαν ένα πλέγμα προστασίας, μπορούμε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι, οι πολίτες, η πολιτεία και ο ιδιωτικός τομέας, είπε κλείνοντας.