H αστυνόμος Β και εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Ιωάννα Ροτζιώκου, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «LIVE NEWS», διαλεύκανε την κατάσταση που έχει προκύωψει αναφορικά με την εφαρμογή των νέων sms για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. είναι σαφείς

Μιλώντας για τις διευκρινήσεις που θα ζητώνται όταν κάποιος πολίτης μετακινείται με τον κωδικό 4, για παροχή βοήθειας, η κ. Ροτζιώκου είπε ότι «Σκοπός της νέας νομοθεσίας είναι να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η φιλοσοφία, η οποία είναι ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ώστε να περιοριστεί και η διασπορά του κορωνοϊού. Είχε παρατηρηθεί κατάχρηση του κωδικού 4, οπότε είναι καλό όταν μετακινούνται για αυτό το λόγο να έχουν κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί το λόγο μετακίνησής τους, όπως μια γνωμάτευση από έναν γιατρό. Υπάρχει κατανόηση, σεβασμός και ευαισθησία. Κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη, την εξετάζουμε ξεχωριστά και ανάλογα με τα δεδομένα κρίνουμε πώς θα ενεργήσουμε». «Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες και εντολές από την ΕΛΑΣ. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε επιπλέον έγγραφο λειτουργεί θετικά. Κάθε μέρα γίνονται συνεχώς βελτιωτικές κινήσεις. Το τελευταίο διάστημα οι αστυνομικοί μπορούν να ελέγχουν τις βεβαιώσεις εργασίας. Μέρα με τη μέρα θα υπάρχουν περισσότερες βελτιωτικές κινήσεις», συνέχισε η ίδια.

Αναφορικά με τη χιλιομετρική απόσταση, και τα 2 χλμ. από την περιοχή τους που μπορούν να κινηθούν οι πολίτες για ψώνια, η κ. Ροτζιώκου τόνισε ότι «Όταν κάποιος κινείται μέσα στα όρια του δήμου του, δεν υπάρχει περιορισμός χιλιομετρικός. Ο περιορισμός αφορά σε κάποιους που κατοικούν στο όριο δύο δήμων και επιθυμεί να μεταβεί από τον ένα δήμο στον άλλο. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει κατανόηση και γνωρίζουμε ότι οι πολίτες πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους. Άρα έτσι θα εφαρμόσουμε και εμείς τη νομοθεσία. Δεν μπορούν να συμπεριληφθούν όλα στη νομοθεσία, οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές».

Δείτε το σχετικό βίντεο: