Στην ταυτοποίηση και άλλων προσώπων όπου και συμμετείχαν στο περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού του αστυνομικού την Τρίτη στη Νέα Σμύρνη έχει προχωρήσει η Αστυνομία. Από χθες το απόγευμα έως σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, πέραν του 30χρονου Ελληνοϊρακινού στη Μαγούλα.

Το προφίλ των δραστών

Όλοι τους, όπως και οι 16 που είχαν συλληφθεί νωρίτερα για συμμετοχή σε άλλες βιαιοπραγίες στην περιοχή το βράδυ, είναι οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων με αξιόποινο παρελθόν, ενώ 8 είναι ανήλικοι. Ανάμεσά τους κι ένας 22χρονος χούλιγκαν που - κατά την αστυνομική ενημέρωση – είχε πετάξει μπογιές και φειγ βολάν στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Αθήνα, στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο πρόσωπα. Με τον έναν, ο 30χρονος αποκαλούμενος «Ινδιάνος», φαίνεται να συνεννοείται πριν ξεκινήσει τον αγώνα ταχύτητας εναντίον της εποχούμενης περιπόλου και πέσει με αγριότητα πάνω στο θύμα. Ο άλλος, είναι εκείνος που βιντεοσκοπεί εκ του σύνεγγυς, τον ξυλοδαρμό με το κινητό του, ωστόσο το υλικό αυτό δεν έχει «ανέβει» ακόμη σε κάποιον λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μαρτυρία και κυρίως τα στοιχεία που διαθέτει, θεωρούνται σημαντικά για τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ καθώς έχει «τραβήξει» από πολύ κοντά το συμβάν.

Σε ότι αφορά στα άτομα που λιντσάρισαν τον 28χρονο αστυνομικό, η έως τώρα έρευνα έχει δείξει ότι ήταν δέκα. Σε κάθε περίπτωση προκαλεί εντύπωση η συμπεριφορά του σεσημασμένου και για ναρκωτικά δράστη, ο οποίος έτρεξε ενάντια σε ομάδα 22 αστυνομικών όταν τα περίπου 200 άτομα που ήταν στο σημείο υποχωρούσαν φοβούμενα τις δυνάμεις της ΔΙΑΣ και των ΜΑΤ.


Τι «έκαψε» τους συλληφθέντες

Ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα άσκησε ο εισαγγελέας κατά του 22χρονου και του 23χρονου, οι οποίοι σύμφωνα με την ΕΛΑΣ φέρονται να ενεπλάκησαν στον ξυλοδαρμού αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη. Το MEGA εξασφάλισε την κατάθεση που τους «έκαψε».

«Καθώς προχωρούσαν προς τη λεωφόρο Συγγρού είδα τον αδελφό της εν διαστάσει γυναίκας ο οποίος μένει στη Μαγούλα και τον ρώτησα “τι κάνεις εδώ ρε, θα κάνετε επεισόδια;” Εκείνος μου απάντησε “γιατί θα με δώσεις;” κι εγώ του απάντησα “ναι στεγνά. Αν κάνεις επεισόδια και πειράξεις αστυνομικούς”.

Αμέσως μετά άκουσα να φωνάζει κάποιος από το πλήθος “έρχονται οι μπάτσοι με τα παπάκια” και τον είδα να τρέχει με ταχύτητα με άλλα άτομα προς τους αστυνομικούς που περνούσαν με τα παπάκια.


Έφτασε από τους πρώτους και άρχισε να χτυπάει με κλωτσιές ένα πεσμένο αστυνομικό. Είδα βίντεο από τα επεισόδια στο οποίο φαίνονται… με γυρισμένη πλάτη που φορούσε χακί μπουφάν, καθώς κι ένα άτομο με άσπρο μπουφάν το οποίο συμμετείχε και αυτό στον ξυλοδαρμό του αστυνομικού. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το δεύτερο άτομο που σας λέω είναι φίλος του… γιατί τον έχω δει αρκετές φορές στο σπίτι του αλλά δεν γνωρίζω τα στοιχεία του παρά μόνο πως ο…αποκαλεί… το εν λόγω άτομο βρισκόταν δίπλα του. Όταν είχαμε τη στιχομυθία που περιέγραψα παραπάνω τώρα».

Τι υποστηρίζει ο 30χρονος

Αρνείται τις κατηγορίες ο 30χρονος που συνελήφθη από τις αρχές με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος του αστυνομικού, που τραυματίστηκε στα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη.

Ο συνήγορός του, Παύλος Σαράκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η εμπλοκή του προέκυψε μετά από αναξιόπιστη και κακόβουλη καταγγελία / κατάθεση προσώπου, με το οποίο υφίσταται διένεξη για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, κανένα άλλο στοιχείο που να τον εμπλέκει στο περιστατικό δεν υπάρχει στη δικογραφία, ενώ προανήγγειλε ότι θα προσκομίσει στις δικαστικές Αρχές αποδεικτικά στοιχεία που θα τεκμηριώνουν ότι ουδεμία σχέση έχει με τα συμβάντα.

«Ο εντολέας μας ισχυρίζεται και μπορεί να αποδείξει ότι κατά τον επίμαχο χρόνο των γεγονότων βρισκόταν στην Δυτική Αττική και όχι στη Ν. Σμύρνη. Ισχυρισμός που θα επιβεβαιωθεί και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και ειδικότερα τον εντοπισμό της στιγματοθέτησής του (GPS) κατά τους επίδικους χρόνους», κατέληξε ο κ. Σαράκης. 

Ο 30χρονος κρατείται και θα οδηγηθεί για απολογία στην 13η τακτική ανακρίτρια το Σάββατο το πρωί.

Η ΕΛ.ΑΣ. άκουγε ζωντανά από το κινητό του τον δράστη την ώρα της επίθεσης στον αστυνομικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ενεργεί προκειμένου να εντοπίσει και να συλλάβει και άλλα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στα επεισόδια. Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες για την ταυτοποίηση ακόμη 10 ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια της πλατείας και ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο ή πρόκειται για χούλιγκαν.

Αυτά τα άτομα συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του 28χρονου αστυνομικού, με τις Αρχές να έχουν ήδη πληροφορίες για τρεις από αυτούς. «Κλειδί» για τη σύλληψη των ατόμων θα αποτελέσουν οι επικοινωνίες αλλά και τα ευρήματα στο σημείο της επίθεσης.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίον ταυτοποιήθηκε ένας 23χρονος που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Το άτομο αυτό, που συμμετείχε σε ενέργειες αναρχικών, ήταν το τελευταίο δίμηνο υπό τηλεφωνική παρακολούθηση κατόπιν εισαγγελικής άδειας από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οι αστυνομικοί άκουγαν σε ζωντανή μετάδοση τι συζητούσε με άλλους στο κινητό του στη Νέα Σμύρνη αλλά και τι ανέφεραν ορισμένοι από τους δράστες του ξυλοδαρμού του αστυνομικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός μέσα στη σύγχυση της επίθεσης ξέχασε το κινητό του ανοικτό και καταγραφόταν τι ακριβώς λεγόταν στις κρίσιμες στιγμές που ο αστυνομικός ήταν στο έδαφος. Επιπλέον, μια κατάθεση φωτιά φαίνεται ότι οδήγησε στη σύλληψη του 30χρονου Ελληνοϊρακινού που διέμενε στη Μαγούλα και είναι αυτός που κατηγορείται ότι έριξε μετά από σπριντ τον αστυνομικό από τη μηχανή του και ακολούθησε άγριος ξυλοδαρμός. Σύμφωνα με αυτήν την κατάθεση, που έρχεται από αυτόπτη μάρτυρα που είχε βρεθεί στη Νέα Σμύρνη για άλλο λόγο, είδε τον 30χρονο με έναν άλλον φίλο του με το ψευδώνυμο «Πόντιος» να συμμετέχει στον ξυλοδαρμό του αστυνομικού.

Ο «Πόντιος» είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ελληνικής αστυνομίας. Σημειώνεται ότι ο 30χρονος φαίνεται να ρώτησε τον φίλο του αν θα τον «καρφώσει» ελληνική αστυνομία και έγινε ένας έντονος διάλογος μεταξύ τους. Ο 30χρονος υποστηρίζει μέσω του δικηγόρου του ότι έχει άλλοθι, δεν ήταν ποτέ στη Νέα Σμύρνη, και ότι ήταν αρχικά στο κατάστημα στη Μαγούλα και μετά στην Ελευσίνα.