Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου η οποία για πρώτη φορά άφησε αιχμές για την λειτουργία της επιτροπής των λοιμοξιολόγων κάνωντας λόγο για πολλές φωνές στο εσωτερικό της αλλά ακόμη και για λάθος αποφάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα δημοσκόπηση καταγράφει πως μόλις το 55'% των πολιτών αποδέχεται πλέον τα μέτρα.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει χάσει το βηματισμό της, έχει κουραστεί και δεν παίρνει σωστές αποφάσεις.

Αυτή την εικόνα μετέφερε η διευθύντρια ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Αναστασία Κοττανίδου και μέλος της επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε εκδήλωση του κύκλου ιδεών για την πανδημία και την κοινωνική συνοχή.

«Όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες με πάρα πολλές συζητήσεις, με πάρα πολλά θέματα τα οποία έρχονται στην επιτροπή και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάποιες λάθος αποφάσεις.»

Η κυρία Κοττανίδου μίλησε και για την πολυφωνία που στέλνει λάθος μηνύματα καθώς δεν υπάρχει ενιαία τοποθέτηση για τα μέτρα που λαμβάνονται κάτι που αποτυπώθηκε και στην έρευνα της μετρον ανάλυσις. GFX Σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα χάνουν την αποδοχή του κόσμου με το ποσοστό που τα αποδέχονται να φτάνει τώρα στο 55% και εκείνουν που εκτιμούν ότι δεν βοηθάνε να ανέρχεται στο 45%.

«Υπήρχε μια αίσθηση ή και υπόσχεση ότι αυτή η υπόθεση θα λήξει σε λίγους μήνες. Και είναι εύλογο αυτό να δημιουργεί δεύτερες σχέσεις, αμφιβολίες αλλά και κούραση στην κοινωνία. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι ανασύνταξη.»

Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται αμείωτη και δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων για τις επόμενες δέκα ημέρες τουλάχιστον.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τηρήσουμε εφόσον βοηθήσουμε όλοι τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας υπομονή το χρονοδιάγραμμα αυτό το άτυπο που έχουμε θέσει.»

Ο καιρός, οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις και ο συνωστισμός είναι οι κυριότερες αιτίες που διατηρούν υψηλά το ιϊκό φορτίο σε όλη τη χώρα.

Συναγερμός σήμανε στη Θεσσαλονίκη καθώς από την ανάλυση των λυμάτων προέκυψε μέσα σε μόλις μια εβδομάδα αύξηση του ιϊκού φορτίου κατά 206% ενώ σήματα επιδείνωσης δίνουν ο Βόλος και το Ηράκλειο.

Άκαιρη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την όποια συζήτηση για άνοιγμα των καταστημάτων εντός του Μαρτίου.

«Όπως είμαστε τώρα δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε τέτοιες σκέψεις αν δεν αρχίσει η καμπύλη να πέφτει προς τα κάτω.»

Η κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας δεν έχει συντελεστεί ακόμη με τους ειδικούς να προβλέπουν αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία για τις επόμενες δυο εβδομάδες.