Αλλαγή Διοικήσεως είχαμε χθες στην ΧΧ (20η) Τεθωρακισμένη Μεραρχία «Μακεδονία», τη μοναδική τεθωρακισμένη μεραρχία του Ελληνικού Στρατού, η οποία εδρεύει στην Καβάλα, παρουσία και του (Καβαλιώτη) υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος – ως γνωστόν – προέρχεται από το Όπλο του Ιππικού – Τεθωρακισμένων.

Τη διοίκηση της ΧΧ ΤΘΜ παρέδωσε ο Υποστράτηγος Παντελής Κατσαΐτης, ο οποίος «κατεβαίνει» στο ΓΕΣ, στον Υποστράτηγο Γεώργιο Τριάντη, ο οποίος προηγουμένως υπηρετούσε στο ΓΕΣ.

Ως προελέχθη η ΧΧ ΤΘΜ είναι η μοναδική τεθωρακισμένη Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού και συγκροτήθηκε το 1954 με την αρχική μετατροπή της ως τότε ΙΧ (9ης) Μεραρχίας Πεζικού σε.. «ΙΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία», η οποία περιλάμβανε δύο Διοικήσεις Μάχης (ΔΜΑ). Όμως εξαιτίας της ελλείψεως και μάλιστα αρκετά σοβαρής, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, η μεραρχία ήταν κατ΄όνομα μόνο «τεθωρακισμένη».



Το 1956, η 9η Τεθωρακισμένη Μεραρχία μετετράπηκε σε «ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία», η οποία όμως συνέχισε να εξελίσσεται σε έναν αμιγώς τεθωρακισμένο σχηματισμό και την επόμενη τετραετία, καθώς το 1957 έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα αμερικανικά άρματα μάχης Μ-47, οπότε και συγκροτήθηκαν οι πρώτες Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) των 55 – τότε – αρμάτων μάχης εκάστη.

Από το 1964, η ΧΧ ΤΘΜ άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα νεότερα άρματα Μ-48, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ-113, προς αντικατάσταση παλαιοτέρων αρμάτων.

Το διάστημα 1977–1979, οι Ε.Μ.Α. συγκρότησαν ανεξάρτητες Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες (ΤΘΤ). Τότε η 3η Διοίκηση Μάχης συγκρότησε την ΧΧΙΙΙ (23η) Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, 1η Διοίκηση Μάχης την ΧΧIV (24η) Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και 2η Διοίκηση Μάχης την XXV (25η) Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Η ΧΧ ΤΘΜ παρέμεινε ως το επιχειρησιακό αρχηγείο συντονισμού των XXIV και XXV ΤΘΤ.

Το 1985, η XXV ΤΘΤ πέρασε υπό την απευθείας διοίκηση του Δ’ Σώματος Στρατού, οπότε και αντικαταστάθηκε στην δύναμη της ΧΧ ΤΘΜ από την ΧΧΙΙ ΤΘΤ.

Σήμερα η ΧΧ ΤΘΜ έχει στη δύναμή της δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, την

XXIV ΤΘΤ «1ο Σύνταγμα Ιππικού-Φλώρινα», με έδρα το Λιτόχωρο Πιερίας και την

XXV ΤΘΤ «2ο Σύνταγμα Ιππικού Έφεσος», με έδρα την Ξάνθη, καθώς και μονάδες υποστηρίξεως αυτής.

Η ΧΧ ΤΘΜ εδρεύει στην πόλη της Καβάλας και έχει ως έμβλημά της έναν τοξοβόλο Κένταυρο. Στο Κένταυρο το σώμα του αλόγου συμβολίζει το άρμα, ενώ το ανθρώπινο σώμα συμβολίζει τον αρματιστή πλήρωμά του. Στην κορυφή του θυρεού υπάρχει το ρητό «ΥΠΟ ΣΚΙΗ» (=Υπό σκιά), φράση που αποδίδεται στον Σπαρτιάτη στρατιώτη Διηνέκη, ο οποίος ήταν ένας εκ των 300 του Βασιλέως Λεωνίδα στη Μάχη των Θερμοπυλών, που έδωσε αυτή την απάντηση όταν άκουσε τους απεσταλμένους των Περσών να τους λένε ότι «είναι τόσοι πολλοί που τα βέλη τους θα σκεπάσουν

τον ήλιο». Η απάντηση του Διηνέκη ότι «καλύτερα έτσι γιατί θα πολεμούν υπό σκιά» τους έδωσε να καταλάβουν την αποφασιστικότητα και το σθένος των ανδρών αυτών να πολεμήσουν ΕΚΕΙ ως το τέλος.