Με μπλόκα και ελέγχους στα διόδια αλλά και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι «παράτολμοι» αποφασίσουν να αλλάξουν νομό για να περάσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σε κάποια επαρχία.

Θα ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα. Οποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα θα μπορεί να το κάνει με την αποστολή sms, αλλά και με τον περιορισμό να κινηθεί στα 2 χιλιόμετρα από τη μόνιμή του κατοικία.

Θέμα απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού δεν υπάρχει, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Στο κόκκινο, λόγω της πανδημίας, βρίσκει τη χώρα η Καθαρά Δευτέρα και ο φετινός εορτασμός θα είναι διαφορετικός, λόγω του lockdown που βρίσκεται σε ισχύ. Οι καταναλωτές κάνουν τα τελευταία ψώνια για το σαρακοστιανό τραπέζι.


Εκτεταμένοι οι έλεγχοι από την Αστυνομία - Πώς θα κινηθούν οι δυνάμεις

Μάλιστα ειδικά για αυτό το τριήμερο η ΕΛΑΣ αναμένεται να κάνει εντατικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις.

Έτσι από τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Μαρτίου στα διόδια της Περιφέρειας Αττικής θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που θα ελέγχουν όλα τα οχήματα και το αν οι επιβάτες διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δικαιούνται να αλλάξουν νομό.Επίσης η ΕΛΑΣ θα στήσει μπλόκα στο παράπλευρο οδικό δίκτυο όπου δεν υπάρχουν διόδια ώστε να μην μπορεί κανείς να εισέλθει ή να εξέλθει από τον νομό Αττικής χωρίς να ελεγχθεί.

Παράλληλα θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως εκτός από την απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών ισχύει και η απαγόρευση κίνησης μεταξύ των δήμων.Επίσης οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχει και όριο στον αριθμό των επιβατών που επιτρέπεται να μεταφέρουν. Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως αποκλείεται και το πέταγμα του χαρταετού, καθώς δεν καλύπτεται από τον κωδικό 6 του 13033.



Τα μέτρα που ισχύουν


Πόσα άτομα επιτρέπεται να είναι σε ΙΧ και Ταξί

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του αυστηροποιημένου lockdown για τη τον περιορισμού εξάπλωσης του κοροναϊού που ισχύει μέχρι τις 16 Μαρτίου, έχει τεθεί όριο σε επιβάτες στα ταξί και στα αυτοκίνητα Ι.Χ.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί επιτρέπεται να επιβαίνουν ο οδηγός και δύο ακόμη επιβάτες.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Εξακολουθεί να ισχύει η χρήση μάσκας από τους επιβάτες και για μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητο. Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ΚΤΕΛ, η πληρότητα των επιβατών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 65%.

Αυτά είναι τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά

Το ωράριο

Διαφορετική θα είναι η φετινή Καθαρά Δευτέρα λόγω της πανδημίας ωστόσο τόσο την Κυριακή, όσο και ανήμερα οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους για την προμήθεια του σαρακοστιανού τραπεζιού.

Ετσι λοιπόν την Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοιχτά τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.



Μπορεί φέτος το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού θα μπορέσει να γίνει εν μέσω περιορισμών.

Σύμφωνα με την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά και το Σάββατο (13/03) με επάρκεια σαρακοστιανών.

Οι ιχθυοπώλες της Βαρβακείου, φέτος δεν θα κάνουν το ξενύχτι της Κυριακής προς Καθαρά Δευτέρα, καθώς θα ανοίξουν το πρωί της Κυριακής (14/03).

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις προς τα καταστήματα τροφίμων

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύσει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Η μετακίνηση προς μίνι μάρκετ, ιχθυοπωλεία και φούρνουςν θα γίνεται με την αποστολή SMS 2 στο 13033 και μόνο μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Ακόμη, το Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται ότι για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Ποιοι μπορούν να αλλάξουν νομό

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται άλλωστε μόνο για τους εξής έξι λόγους:

  • 1.Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν.
  • 2.Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • 3.Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • 4.Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • 5.Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • 6.Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Κακοκαιρία αναμένεται την Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα 15/03 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθεί στα μέρη της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Παράλληλα, θα επικρατήσουν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις που από τις μεσημεριανές ώρες θα φτάνουν κατά τόπους τα 8-9 μποφόρ.