Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο κ. Δημήτρης Παρασκευής aναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής.

Προληπτική η αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca στις ευρωπαϊκές χώρες

Διαστάσεις «πανδημίας» λαμβάνει στην Ευρώπη η άρνηση ολοένα και περισσότερων χωρών να συνεχίσουν – μέχρι νεωτέρας – τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους με το εμβόλιο της AstraZeneca. Και ενώ την Καθαρά Δευτέρα βρισκόταν ουσιαστικά σε ισχύ η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος, παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν αναφερθεί περιστατικά εκδήλωσης θρομβώσεων και συνακόλουθα η αναστολή χορήγησης του εμβολίου από επτά χώρες, σε διάστημα λίγων ωρών η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και στη συνέχεια η Ισπανία, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τους εμβολιασμούς μέχρι να δοθούν περισσότερα στοιχεία για την ασφάλειά του.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο κ. Παρασκευής, σημείωσε ότι Θα καθησύχαζε τους πάντες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι κινήσεις αυτών των χωρών είναι σε προληπτικό επίπεδο. Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις και το τονίζω αυτό, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο σχετίζεται με κάποια σοβαρή παρενέργεια γίνεται καθαρά για προληπτικούς λόγους. Θα επανεξεταστεί και από την ευρωπαϊκή επιτροπή φαρμάκων αλλά και εθνική επιτροπή εμβολιασμών στη χώρα μας μάλιστα.» «Αυτό που θα επαναλάβω είναι ότι τα περιστατικά αυτά είναι αληθή, αλλά δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι αυτό συνδέεται με το εμβόλιο και γίνεται αυτό που έγινε είναι καθαρά για προληπτικούς λόγους. Αν τυχόν υπάρχει κάποια συσχέτιση να ανακοπεί η διαδικασία των εμβολιασμών», πρόσθεσε.

Σε δέκα ημέρες τα αποτελέσματα των κορονο-πάρτι

Ερωτηθείς για τις νέες εικόνες συγρωτισμού και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε: «Αν αναφερόμαστε σε αυτό το σαββατοκύριακο, που συνέβησαν αρκετά περιστατικά συγχρωτισμού, τοτε θα δούμε τα αποτέλεσματα περίπου μετά από δέκα ημέρες, όχι την προσεχή εβδομάδα.». «Βέβαια θα είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουμε αυτό, από άλλα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί τις ίδιες ημέρες, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα που θα δούμε το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι πιθανό να συμβεί παρ όλα αυτά το πλάνο είναι να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με μέτρα, με άλλες ενέργειες που περιορίζουν τον κίνδυνο για τη διασπορά. Αυτό είναι το ζητούμενο. Βέβαια αυτό θα μπορέσει να γίνει αν έχουμε κορύφωση της καμπύλης. Αλλά γενικότερα το πλάνο είναι όπως αυτό που συζητήθηκε προηγουμένως όπως αυτό που προανέφερα., τόνισε.

«Είναι δύο οι παράμετροι είναι να συμβεί κορύφωση της καμπύλης, η κορύφωση της ελληνικής καμπύλης και από την άλλη να βρούμε τρόπους έτσι ώστε η άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα να γίνει με ασφαλή τρόπο. Να συνδυάσουμε το άνοιγμα έτσι ώστε να μη συμβεί να μην υπάρξει κίνδυνος για αύξηση του φορτίου στην κοινότητα», ξεκαθάρισε.

Δείτε το σχετικό βίντεο: