Με τα «μάτια» καρφωμένα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζει από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας όλη η χώρα, μετά από την «βροχή» ανακλήσεων του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκ μέρους σειράς μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει, σε αντικειμενικά τεταμένη ατμόσφαιρα, το πρωί της Τρίτης, με το θέμα του εν λόγω εμβολίου να συζητείται προ ημερησίας διάταξης και καταπειγόντως, ενώ αναμένεται εντός της Τρίτης, επίσης, η σχετική γνωμάτευση εκ μέρους της Επιτροπής Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), το Δ.Σ. του οποίου θα συνεδριάσει την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πάντως, σε δηλώσεις του στο parapolitika.gr, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «όλες οι έως τώρα ανακλήσεις του εμβολίου πραγματοποιήθηκαν για προληπτικούς και μόνον λόγους. Ακόμη και ο Γάλλος Πρόεδρος ευχήθηκε σύντομα να επανεκκινήσει η χορήγησή του. Εάν έχεις πραγματικό πρόβλημα, δεν εύχεσαι να επανεκκινήσει η διαδικασία, έτσι δεν είναι; Σε κάθε περίπτωση, θα συζητήσουμε το θέμα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Ποιες χώρες έχουν αναστείλει το εμβόλιο

Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ».

Η σύσταση του Ινστιτούτου γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.

Η Γαλλία αποφάσισε λίγη ώρα αργότερα να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), την Τρίτη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να επανεκκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Επίσης λίγη ώρα μετά τη Γερμανία, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε επίσης την Καθαρά Δευτέρα ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Το κέντρο Lareb ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εν λόγω εμβόλιο περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

Tην περασμένη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε επίσης προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων.

Το παράδειγμα της Δανίας ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.