Δύσκολη η εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι ειδικοί. Την ώρα που έχουν βάλει μπροστά όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockdown, τα νούμερα των κρουσμάτων τραβούν το χειρόφρενο.

Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να πιέζει αφόρητα Πολιτεία και επιστήμονες, ωστόσο η κόπωση των πολιτών έχει βάλει στην εξίσωση έναν παράγοντα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα: το αυστηρό lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες αυτή την εβδομάδα θα εξέταζαν τα δεδομένα προκειμένου να μπορέσουν να βρουν δίοδο προς την κανονικότητα. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για σύσκεψη των επιδημιολόγων την Τετάρτη, κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες το μεσημέρι. Τελικώς, όμως, ο προγραμματισμός άλλαξε και η σύσκεψή τους θα γίνει την καθιερωμένη ημέρα, την Παρασκευή, όποτε και θα δοθεί στην κυβέρνηση η εισήγηση των επιστημόνων για τα επόμενα βήματα.

Θωμαΐδης: Πιθανό να ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα 

Για νέα αύξηση στα λύματα της Αττικής κάνει λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος προειδοποιεί για την πιθανότητα ακόμη και 3.000 κρουσμάτων ημερησίως.

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Αττική συνεχίζει να έχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, χωρίς κανένα σημάδι ύφεσης» είπε στον ΑΝΤ1, σήμερα, Τετάρτη.

Έκανε λόγο για «μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα» η οποία εντάσσεται στα «όρια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγχρωτισμού όπως, ίσως, της Τσικνοπέμπτης». Εκτίμησε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα».

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι είμαστε στη χειρότερη φάση και τα δεδομένα ενισχύουν την παράταση κάποιων μέτρων».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη είναι πιθανό να ξεπεράσουμε και τα 3.000 κρούσματα ημερησίως.
«Το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι επιβαρυμένο» είπε.
«Δεν είμαι ειδικός των μέτρων, μόνο λογικά μπορώ να προσεγγίσω» απάντησε ερωτώμενος για το εάν θα πάμε σε παράταση ή άρση των μέτρων.

«Υπάρχουν κίνδυνοι επέκτασης, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς» κατέληξε.

Πελώνη: Αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης – Το απόγευμα ανακοινώσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και πιο έξυπνοι τρόποι – όπως είπε – ώστε να υπάρξει ένα ορίζοντας για σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ εξαιτίας της αύξησης των διασωληνωμένων και όπως τόνισε, περιμένουμε να δούμε αν η αύξηση της θετικότητας που υπήρξε χθες (σ.σ έφτασε το 12%) ήταν κάτι το συγκυριακό ή είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει σε βάθος χρόνου.

«Υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερους διασωληνωμένους και θανάτους» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ότι γίνει θα γίνει με μεγάλη προσοχή. Η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή για να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα» είπε προαναγγέλλοντας περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα κάνει ανακοινώσεις για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και μέσω του ιδιωτικού τομέα» επεσήμανε η κ. Πελώνη.

Παυλάκης: Πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως – Όχι στο άνοιγμα, είναι αυτοκτονία

Αρνητικός στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων και τη μερική άρση του lockdown τάσσεται ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι υπάρχει πιθανότητα να δούμε 100 θανάτους τη μέρα και συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή για λίγες ακόμα εβδομάδες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορονοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία» είπε στο MEGA.

«Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Το χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά» τόνισε,

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού», προέβλεψε.

«Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, πχ τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους, να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει», συνέχισε.

«Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά εμβόλια. Έχω κάνει πρόταση η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας και του Καναδά. Όταν εμβολιαστούν οι πρώτες εβδομάδες των ευπαθών, να διατεθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους, γιατί δίνει αρκετή προστασία. Να εμβολιάζουμε τις ομάδες του ενεργού πληθυσμού που θα ανοίξουν τον τουρισμό το καλοκαίρι», πρότεινε.

Γώγος: Τον Απρίλιο να ανοίξουν τα Λύκεια και κάποιες δραστηριότητες

Για άνοιγμα του λυκείου αλλά και μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων μέσα στον Απρίλιο έκανε λόγο ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε. Αποσαφήνισε πάντως ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.

Ανέφερε ακόμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ότι το ΕΣΥ πιέζεται και ότι σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο και μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων, ανέφερε ο κ. Γώγος.

Ερωτηθείς για κάποιου είδους άνοιγμα διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είναι τίποτα βέβαιο είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων». «Είναι πάντως μια ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε.

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη».

Όπως επισήμανε ο κ. Γώγος «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα». «Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα» σχολίασε ο γιατρός, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο των μέτρων.