Την ώρα που το ΕΣΥ φτάνει στα όρια του, η κυβέρνηση τεθεί σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του, με αξιοποίηση δυνάμεων κι από τον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, στη μάχη του κοροναϊού ρίχνεται με όλες του τις δυνάμεις το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Κατά την χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω του κορονοϊού ενώ ενημέρωσε πως οι ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στη «μάχη».

Επίσης ο κ. Κικίλιας σημείωσε πώς όλη η Ελλάδα πλέον είναι μια υγειονομική περιφέρεια.

«Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της Covid από την έναρξη της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας ενημερώνοντας πως από τα 3.465 κρούσματα τα οποία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο τα 1.702 βρίσκονται στην Αττική και τα 394 στη Θεσσαλονίκη.

«Δίνουν μάχη πέρα και πάνω τις δυνάμεις τους» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ όλης της χώρας όμως σημείωσε πως: «Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την συνεχιζόμενη και μεγάλη κρίση. Είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος είναι κοντά. Γιατί η πορεία των εμβολιασμών που συνεχίζει στην χώρα μας απρόσκοπτα είναι το κλειδί της εξέλιξης».

Ποιες ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες μπαίνουν στη «μάχη»

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική.

Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου- νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non-covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος».

Και συμπλήρωσε: «Για μια ακόμη φορά, όλη η Ελλάδα λειτουργεί και πάλι ως μια Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής, άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 non Covid και οι 100 Covid.

-Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες. Το ΙΑΣΩ GROUP 100 κλίνες.

Ο Όμιλος Αθηνών 50.

Ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40

Επιπλέον:

Το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ για non Covid περιστατικά.

Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid.

Παράλληλα, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου».