Απογοητευτικοί και ιδιαίτερα ανησυχητικοί είναι οι σημερινοί αριθμοί των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα, ενδεικτικοί της κορύφωσης του τρίτου κύματος πανδημίας που βρισκόμαστε. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται νέα έκρηξη διασωληνωμένων που πλέον ανέρχονται σε 645, αποτελεί δηλαδή αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Επίσης, σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι νέοι θάνατοι.
.

«Πήρε φωτιά» η Αθήνα για μία ακόμη ημέρα

Συνεχίζει η Αττική να είναι η πιο φορτωμένη επιδημιολογικά περιοχή της χώρας, καθώς για άλλη μια μέρα είχε τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν 1.524 κρούσματα. Αναλυτικότερα στην Αττική προβληματισμό προκαλεί ο Πειραιάς (298) που πλησιάζει επικίνδυνα το «φλεγόμενο» κέντρο της Αθήνας (347), ενώ αυξημένα είναι τα κρούσματα στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας (259).

Στο κόκκινο βρίσκεται όλη η Ελλάδα


Στο «κόκκινο» παραμένει ολόκληρη η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την επιδημιολογική εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία του ECDC για την εβδομάδα 11 με 18 Μαρτίου δεν δείχνουν ιδιαίτερη αλλαγή σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας συγκεκριμένα.

Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι στη χώρα μας τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι 4% και πάνω, τις τελευταίες 14 ημέρες.





Ειδικοί: Έχουμε δύο εβδομάδες ακόμη για να φτάσουμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος

Την δική του αξιολόγηση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα έκανε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Αχιλλέας Γκίκας Καθηγητής Παθολογίας - λοιμώξεων Πανεπιστημίου Κρήτης και Μέλος της Επιτροπής.

Τριπλή η κρίση - Τι αναμένεται το επόμενο διάστημα

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε ένα τρίπτυχο προβλημάτων, μια τριπλή κρίση. Το ένα σκέλος είναι το υγειονομικό σκέλος, με τα κρούσματα πάνω από το όριο των τριών χιλιάδων, με όλα τα προβλήματα και την πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Το δεύτερο πρόβλημα το οποίο έχει αυτό το τρίπτυχο είναι το οικονομικό. Η οικονομία σιγά σιγά αρχίζει και φτάνει στα όριά της όσον αφορά την υποστήριξη της κρίσης αυτής και τέλος είναι το κοινωνικό κομμάτι. Ο κόσμος αρχίζει και ζορίζεται δυσανασχετεί. Μερικές φορές θυμώνει μερικές φορές αγανακτεί και μερικές συμμετέχει και όλο αυτό μαζί το τρίπτυχο μας κάνει ένα μείγμα αρκετά εκρηκτικό έντονο που πρέπει να δοθεί μια λύση.», ανέφερε αρχικώς ο κ. Γκίκας ερωτηθείς για την προσωπική του εκτίμηση για την επικρατούσα κατάσταση.

Δεν έχει κορυφωθεί ακόμη το τρίτο κύμα

«Από τα 3 κομμάτια αυτού του τρίπτυχου, εάν δώσεις προτεραιότητα στο ένα, μπορεί να επηρεάζει στο άλλο. Επομένως λοιπόν χρειάζονται λεπτές κινήσεις με πολύ μεγάλη ακρίβεια καλά δεδομένα και αυτό θα κληθεί αύριο η επιτροπή να το αξιολογήσει και να κάνει τις προτάσεις της. Νομίζω ότι θα είναι από τις πιο δύσκολες συνεδριάσεις. Είμαστε σε ένα σημείο πολύ κρίσιμο για την εξέλιξη πανδημίας
», πρόσθεσε ενώ δεν έδωσε σαφή απάντηση για το αν είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. «Νομίζω ότι έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες για να φτάσουμε εκεί. Ελπίζω να είναι πιο γρήγορα και εύχομαι να είναι πιο γρήγορα».

«Έχουμε μεγάλη φροντίδα για τα σχολεία, έχουμε μεγάλη φροντίδα για τα παιδιά που τελειώνουν στο λύκειο και πρέπει να δώσουν εξετάσεις, αλλά έχουμε και μεγάλη φροντίδα στο πίσω μέρος του μυαλού μας τι θα συμβεί παραπέρα στο οικονομικό πεδίο. Δεν είναι δικιά μας η απόφαση, η απόφαση αφορά το σύνολο της κοινωνίας και βεβαίως την κυβέρνηση. Ωστόσο όμως εμείς θα δώσουμε όσο μπορούμε καλύτερη εισήγηση όσο μπορούμε πιο ακριβή στοιχεία, ώστε να μπορέσει με ξεκάθαρο μυαλό και με ακρίβεια να κάνει κάποιες κινήσεις ενθάρρυνσης για το παραπέρα άνοιγμα. Είναι κοντά τέλος όμως έχουμε όλη αυτή την αίσθηση παρά τα 3.000 κρούσματα είναι κοντά το τέλος», σημείωσε ερωτηθείς για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Ερωτηθείς για το αν μπορούμε να μιλήσουμε για το άνοιγμα της αγοράς σε τρεις εβδομάδες από τώρα ανέφερε πως: «Ποτέ δεν μπορέσαμε να πάρουμε αποφάσεις σε μακρύτερο από μια βδομάδα ο λόγος είναι ότι αυτός ο ιός είναι πολύπλοκος είναι απρόβλεπτος, είναι αδυσώπητος. Αν λοιπόν θέλουμε να για να κάνουμε τέτοιου είδους προβλέψεις δεν μπορούμε να τις κάνουμε σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο από μια βδομάδα», τόνισε κλείνοντας.




«Καμπανάκι» από Δερμιτζάκη για περαιτέρω αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου

Αν συνεχιστεί αυτού του τύπου το lockdown, τα κρούσματα σε ένα μήνα θα αγγίξουν τα 5.000»
, υποστηρίζει ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και προτείνει το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους για να διοχετευτεί η ενέργεια των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού.

«Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν, δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια, είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Επειδή μέσα στα σπίτια, τα πράγματα δεν είναι συντεταγμένα, ο κόσμος δε φοράει μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι. Σε ανοιχτό χώρο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, η ανακύκλωση του αέρα γίνεται καλύτερα κι επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Υπογράμμισε δε ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφέ και οι ταβέρνες σε εξωτερικούς χώρους για να συναντιούνται εκεί όσοι θέλουν, παρά σε σπίτια. «Να κάνουμε δραστηριότητες συντεταγμένα, προσεκτικά, αλλά όχι χαλαρά, κάπου που έχουμε μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

Μάλιστα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τους συναδέλφους του που εισηγούνται παράταση του lockdown τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει το παρόν μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν είναι βιώσιμο. «Δε συμμερίζομαι καθόλου τους συναδέλφους μου, οι οποίοι λένε περιμένετε άλλες 10 μέρες και θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν. Με ποια λογική; Γιατί δεν έχουν πέσει μέχρι τώρα; Ακόμα κι αν δε συμφωνούν με αυτό που προτείνω εγώ, πρέπει να προταθεί κάτι άλλο. Γιατί τα μέτρα που ισχύουν τώρα δεν είναι βιώσιμα. Αν διατηρηθεί αυτό το lockdown, σε έναν μήνα θα είμαστε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επομένως κάτι πρέπει να αλλάξει. Η θα κλείσουμε και θα σφραγίσουμε όλες τις πόρτες όπως έκαναν στη Γουχάν, που δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, ή θα πάμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο», επισήμανε.