Σήμερα θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στο lockdown, με μερική χαλάρωση κάποιων περιορισμών και άνοιγμα δραστηριοτήτων. «Ας μην προδικάζουμε, ας δούμε τι θα ανακοινωθεί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Με 3.073 κρούσματα χθες  ο γιατρός απηύθυνε έκκληση στον κόσμο «να μην τα χαλάσουμε τώρα» και τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορονοϊό». Χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα».

«Όσοι δεν έχουν δικό τους άνθρωπο στην Εντατική στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν. Δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι τελειώσαμε, η Αττική είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Τα μέτρα δουλεύουν, δεν γίναμε Πορτογαλία» είπε.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την κούραση και την ηττοπάθεια να μας κυριεύσουν», ανέφερε εκτιμώντας πως «υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση».

«Ο κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός»
Ο κ. Παυλάκης επέμεινε στο ζήτημα των μεταλλάξεων, ξεκαθαρίζοντας πως ο κορονοϊός δεν είναι πια αυτό που ήταν, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτικός. «Να καταλάβει ο λαός ότι ο ιός αντεπιτίθεται», είπε.

«Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες». Για το άνοιγμα πρότεινε δύο βασικές προϋποθέσεις, που είναι τα rapid test «γρήγορα τεστ στους χώρους εργασίας» είπε χαρακτηριστικά και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.