Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπου αναμένονται οι αποφάσεις για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κλείδωσε η παράταση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 9 το βράδυ και έπειτα.

Υπευνθυμίζεται πως μέχρι στιγμής η απαγόρευση κυκλόφορίας τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη ήταν μέχρι τις 7 το βράδυ μέχρι τώρα.

Επίσης, ανοιχτά από το Σάββατο 20 Μαρτίου θα είναι τα κομμωτήρια, τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ επιτρεπεται πλέον το ψάρεμα, αλλά όχι η χρήση του κωδικού 6 στο 13033 για μετακίνηση με αυτοκίνητο

Ανακοινώσεις και περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν το απόγευμα, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται πως η συνεδίαση της Επιτροπής ξεκίνησε από τις 10 το πρωί με τους ειδικούς να συζητούν μία σειρά θεμάτων.

Το σχέδιο για χαλάρωση των μέτρων

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρώτα θα ανεβάσουν ρολά με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής στις 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων.

Για το λιανεμπόριο προκρίνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με φυσική παρουσία και όχι με τη μέθοδο του click away ή click in shop.

Σημειώνεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν στέλνοντας sms στο 13032. Το SMS στο 13032, ενδέχεται να έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Φυσικά θα υπάρξει όριο στα άτομα που θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.