Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ελληνοαμερικανική Τακτική Άσκηση Mετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την επωνυμία «Θρακική Συνεργασία-21» (“Thracian Cooperation-21”), που διεξήχθη το διάστημα από Πέμπτη 11 έως και Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, στο πεδίο ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης.

Από ελληνικής πλευράς στην προαναφερθείσα συνεκπαίδευση συμμετείχαν μονάδες της ΧXV (25ης) Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο Σύνταγμα Ιππικού – Έφεσος», ενώ από αντίστοιχης αμερικανικής στοιχεία των 2ης και 5ης Επιλαρχιών Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας της Διοικήσεως Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (C Company, 2-5 CAV Squadron/ 1st Armored Brigade Combat Team/1st Cavalry Division, που εδρεύει στο Fort Hood του Τέξας).

Από ιστορικής πλευράς, αξίζει να επισημανθεί ότι η 2η ΕΜΑ, της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του Αμερικανικού Στρατού είχε επιχειρήσει στο πλευρό του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον πόλεμο της Κορέας (1950-53)!

Όπως σημειώνεται από το ΓΕΣ, η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα «…διεξήχθη με χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ) και περιέλαβε εκπαίδευση σε θέματα τακτικής και ελέγχου – διοίκησης πυρός με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας».

Την τελική φάση της ασκήσεως παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος ως γνωστόν προέρχεται από το Όπλο του Ιππικού-Τεθωρακισμένων, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού - Διοικητής Δόγματος και Εκπαιδεύσεως Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ενώ από αμερικανικής πλευράς η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elisabeth K.Lee, ο Υποδιοικητής της Διοικήσεως Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (Deputy Commander USAREUR- AF) Υποστράτηγος Joe Jarrard, καθώς και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Συνταγματάρχης Robert Reed Anderson.

Στο σύντομο χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής ο Α/ΓΕΣ επισήμανε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ συνεχάρη το ασκούμενο προσωπικό για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της ασκήσεως.

Από την πλευρά του ο Υποδιοικητής της Διοικήσεως Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής Υποστράτηγος Joe Jarrard, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών. Διμερείς ασκήσεις όπως αυτές, μας βοηθούν να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους στον τομέα της περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας» τόνισε χαρακτηριστικώς.