Νέα δυναμική και προοπτική ανοίγεται στην αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας, μετά τη συνάντηση των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του Στρατηγού Φαγιάντ-Μπιν Χαμέντ Αλ Ρουβάϊλι, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα, στη διάρκεια της χθεσινής «Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών» της διμερούς ασκήσεως «Γερακίσιο Μάτι 2021» (Falcon Eye 2021), που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με επίκεντρο την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας.

Δυναμική και προοπτικές που αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο από τον Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, που έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter: «Στον γαλανόλευκο Ελληνικό ουρανό συνεκπαιδεύονται πιλότοι της Ελλάδος και της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι σφυρηλατούνται ισχυροί δεσμοί μεταξύ μαχητών και ενδυναμώνονται οι σχέσεις μεταξύ φίλων χωρών».

Στο πως δημιουργούνται αλλά και ενδυναμώνονται οι διμερείς σχέσεις, ιδίως στον αμυντικό τομέα, αναφέρθηκαν στις σύντομες προσφωνήσεις τους οι δύο Αρχηγοί στη διάρκεια της εκδηλώσεως.

Ο Στρατηγός Κ.Φλώρος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι η πρώτη μεταξύ τους, αλλά και η πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη των Βασιλικών Αεροπορικών Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας (RSAF) εκτός της χώρας τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς, επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαιτέρως τιμητικό αυτό για εμάς, τονίζοντας επίσης το γεγονός ότι με την άσκηση αυξάνεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών. Ο Έλλην Αρχηγός αναφέρθηκε επίσης στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο με την επικείμενη υπογραφή «Μνημονίου Στρατιωτικής Συνεργασίας» και τη σημασία του για την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι θα σταλεί μία συστοιχία κατευθυνομένων βλημάτων Patriot της ΠΑ με το προσωπικό της προκειμένου να ενταχθεί στο σύστημα της αεραμύνης της φίλης χώρας ενισχύοντάς το σημαντικώς.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ομόλογός του, έκανε λόγο για τις καινούργιες προοπτικές συνεργασιών που ανοίχτηκαν για τις δύο χώρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνος Πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη στην πατρίδα του την περασμένη χρονιά και τις συνομιλίες που είχε εκεί, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη της ελληνικής συστοιχίας των Patriot που ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτές τις εξαιρετικές διμερείς αμυντικές (και όχι μόνο) σχέσεις, που αναμένεται να βελτιωθούν έτι περαιτέρω μετά την προσεχή επίσκεψη στο Ριάντ του Έλληνος ομολόγου του και τις συνομιλίες που θα έχουν εκεί.

Στη χθεσινή εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Μπλιούμης, ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Δρ. Saad Alammar, καθώς και Ακόλουθοι Αμύνης ξένων κρατών στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι για την συνεκπαίδευση αυτή έχουν μετασταθμεύσει από το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 (με την αρχή να γίνεται όπως είπε και ο Α/ΓΕΕΘΑ, από τις 3 Μαρτίου) προσωπικό και μέσα της RSAF, στα οποία συμπεριλαμβάνονται έξι αεροσκάφη F-15C/SA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν και διμερείς συνομιλίες μεταξύ των Αρχηγών των ΕΔ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας, παρουσία και του Έλληνος Α/ΓΕΑ, όπου συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η δυνατότητα για αξιοποίηση και ανταλλαγή εκπαιδευτικών ευκολιών των ΕΔ των δύο χωρών, καθώς και για τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με έτερες χώρες της περιοχής. Οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν με την επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία το προσεχές διάστημα.