Μαραθώνια σύσκεψη έχουν ξεκινήσει οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι μετά τη σύσκεψη που είχαν το πρωί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αναφορικά με την προσχώρηση των ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν ξεκινήσει μια μαραθώνια συνεδρίαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι.

Το τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας για επιστράτευση τους έχει ήδη λήξη και παρόλα αυτά δεν έχει βγει ακόμα «λευκός» καπνός.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των ιατρών που έχει δεχθεί να βοηθήσει είναι περίπου 55 όλοι μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπως ανέφερε το πρωί στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Να σημειώσουμε ότι παρά της συνεχείς εκκλήσεις οι περισσότεροι γιατροί αρνούνται να αφήσουν στην «τύχη» τους όπως λένε τους ασθενείς τους και κατ’ επέκταση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας είχε αναφέρει στην προχθεσινή του ανακοίνωση ότι χρειαζόμαστε 200 τουλάχιστον γιατρούς για να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας την πίεση που δέχεται αυτή την στιγμή.

Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι η εθελοντική συνδρομή των ιδιωτών γιατρών δεν είναι και τόσο εθελοντική αφού θα πληρωθούν 2.000 ευρώ το μήνα ενώ, θα λάβουν επιπλέον χρήματα για τις εφημερίες τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Και επίσης τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα. Ενώ θα έχουν και το δικαίωμα να επιλέξουν το πότε και πως θα εργαστούν στο ΕΣΥ.

Οι τελευταίες πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε απόφαση ακόμα και αύριο. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιστράτευση ανά πάσα στιγμή. Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ από την αρχή της πανδημίας ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η πολιτεία να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Αν λοιπόν χρειαστεί θα γίνει επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών.