Ξέφυγε από τα όρια η κατάσταση της πανδημίας στα νοσοκομεία με τους γιατρούς να περιμένουν «ανάσα» από τους ιδιώτες γιατρούς, την ώρα που οι νεκροί αυξάνονται ενώ τα τελευταία 24ωρα είχαμε νέο ρεκόρ εισαγωγών στις ΜΕΘ, οι οποίες λειτουργούν πια… υπό κατάρρευση.

Την δραματική κατάσταση περιγράφουν τόσο γιατροί και νοσηλευτές όσο και το προσωπικό που εργάζεται νυχθημερόν ακατάπαυστα για να περιθάλψουν τα περιστατικά που φτάνουν ανά δεκάδες, όσο και οι αριθμοί που τα τελευταία 24ωρα είναι αμείλικτοι.

Τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν 940 νέες εισαγωγές ασθενών με κορανοϊό σε όλη τη χώρα, από τους οποίους οι 511 στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία του «Πρώτου Θέματος». Οι νοσηλευόμενοι σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει πλέον τους 4.900, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 674.

 Περισσότεροι από 2.075 από τους ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται σε απλές κλίνες σε νοσοκομεία της Αττικής- η οποία αποτελεί σταθερά το επίκεντρο του κοροναϊού στην Ελλάδα- και άλλοι 378 είναι διασωληνωμένοι.

 Μαύρο ρεκόρ εισαγωγών είχαμε και στην Αχαΐα. Από την αρχή της εβδομάδας, στο νομό έχουν καταγραφεί περί τα 700 κρούσματα, ενώ τα νοσοκομεία δέχονται ασφυκτική πίεση. Πάνω από 1800 άτομα έχουν νοσήσει με κοροναϊό στην Αχαΐα από τις αρχές του μήνα.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μόνο το Ιπποκράτειο δέχθηκε 45 εισαγωγές σε όλη την διάρκεια της εφημερίας και 15 ύποπτα κρούσματα.

 

Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1: Στα νοσοκομεία επικρατούν σκηνές πολέμου

 Εικόνες όπως η χθεσινή στον Ευαγγελισμό τις ζούμε καθημερινά δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στα νοσοκομεία επικρατούν σκηνές πολέμου.

Για την επιστράτευση είπε χαρακτηριστικά πως όταν έχει πόλεμο μπαίνεις στη μάχη και κάνει ότι καλύτερο και όχι συζητήσεις

 Τόνισε μάλιστα ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όφειλε να καλέσει τις ομοσπονδίες γιατρών και  εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας.

 Χθες, η κ. Παγώνη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA σημείωσε ότι εκτός από τους ασθενείς του κοροναϊού που τρέχουν στα νοσοκομεία, υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και μεταφέρονται από το ένα ίδρυμα στο άλλο προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα.

  «Είναι τραγικές οι συνθήκες», σημειώνει, λέγοντας πως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δίνει έναν τιτάνιο αγώνα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της πανδημίας. «Οι νοσηλευτές και οι γιατροί αυτήν την περίοδο έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν».

 Ωστόσο, παρά την ενδεχόμενη ύφεση στα κρούσματα που θα υπάρξει από την επόμενη εβδομάδα, αυτή δε θα αποτυπωθεί στα νοσοκομεία. «Προς το τέλος της επόμενης βδομάδας πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μία ύφεση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει ύφεση στις ΜΕΘ».

 Θα φτάσουμε τους 750 διασωληνωμένους;

 Την πορεία της πανδημίας μέχρι να πέσει η Ελλάδα κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ανέλυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

 Όπως εξήγησε, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.

 «Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.


Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν και δε θα υπάρξει κάποιος δυναμικός παράγοντας, όπως μια νέα μετάλλαξη.

 Βατόπουλος: Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου

Απαισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 Ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

 «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

 «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο», υπογράμμισε ο Καθηγητής, σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών. Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

 Αναφορικά με την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «έχουμε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι».

Τέλος, αναφερθείς στα self test, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό.