Για το δύσκολο γρίφο της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου και της αγοράς αλλά και για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, το πώς θα γίνει το άνοιγμα της κοινωνίας, τις δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και τις «παγίδες» που κρύβουν τα self-tests τα οποία θα μπορούν οι πολίτες να προμηθευτούν από τα φαρμακεία, μίλησε ο ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην εκπομπή ΩΡΑ MEGA, σημείωσε πως δεν πρέπει «να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την τωρινή κατάσταση με τον ιό στη χώρα.

 «Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά. Δεν βλέπουμε τι γίνεται σε κλειστούς χώρους, σε συγκεντρώσεις σε σπίτια κλπ.. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να συνδυάσουμε άνοιγμα σε ανοιχτούς χώρους και με μέτρα που αποτρέπουν τη διάδοση. Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα από ό,τι δύο μήνες πριν, λόγω κυριαρχίας του βρετανικού στελέχους», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

 «Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε στην κορύφωση. Την κορύφωση την παρατηρούμε όταν την περάσουμε, γιατί παρατηρούμε μία κάθοδο. Με τον τόσο αυστηρό περιορισμό δεν εφαρμόζονται αναγκαστικά τα μέτρα με τη συνέπεια που χρειάζεται. Είμαστε λοιπόν σε μια αναζήτηση μιας ισορροπίας. Αυτή είναι το ζητούμενο. Για το σύστημα ακορντεόν εκ των υστέρων μπορούμε να κάνουμε τους σοφούς. Πρέπει να κρίνουμε τα μέτρα με βάση τα δεδομένα όταν ελήφθησαν, όχι εκ των υστέρων», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος σχετικά με το τι πρέπει αν γίνει σε ό,τι αφορά στα μέτρα κατά της περαιτέρω διάδοσης της πανδημίας.

 «Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία πχ, είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μια ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε», είπε ο ίδιος αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της κοινωνίας.