Το ΕΣΥ έχει ήδη επιβαρυνθεί όσο ποτέ άλλοτε, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Συνεπώς, για παράταση του lockdown ετοιμάζεται η κυβέρνηση.

Ενδεικτική η δήλωση στελεχών της κυβέρνησης, όπως του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα ο οποίος σημείωσε πως είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

Οι επόμενες 3 μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, μια και τα κρούσματα του τρίτου κύματος θα ανακοινωθούν εντός αυτών. Προβλέψεις κάνουν λόγο για 1.000 διασωληνωμένους.

Το πρώτο επίσημο καμπανάκι για την επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων ήρθε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα ο οποίος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προειδοποίησε ότι θα «συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων».

Αναβάλλεται το πλάνο για άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου

Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, ενώ πρόσθεσε ότι «θα προχωρούμε σε επίταξη και άλλων ιδιωτικών κλινών, εφόσον αυτό χρειάζεται».

«Πιστεύω ότι το Πάσχα και μετά θα είμαστε πολύ καλύτερα, εάν μπορέσουμε αυτόν τον μήνα να τηρήσουμε τα μέτρα».

«Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα».
Δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος

«Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία πχ, είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μια ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε», είπε ο ίδιος αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της κοινωνίας.

Σταδιακό άνοιγμα από τον Απρίλιο με ορίζοντα το Πάσχα

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά του κοροναϊού, επισήμανε και ο Άλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι πιθανόν να έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος της επιδημίας που διανύουμε.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι το «σημείο κλειδί» είναι η τήρηση των μέτρων με τη μάσκα και τις αποστάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται στρατηγική στο θέμα του testing το οποίο θα γίνεται συστηματικά σε ορισμένες δομές.
Στόχος είναι όπως σημείωσε ό,τι ανοίξει να μην ξανά κλείσει, για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή.

Μιλώντας για το σύστημα Υγείας, εκτίμησε ότι φαίνονται σε συνθήκες κρίσεως οι ανεπάρκειες του συστήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να στελεχωθεί για να αντέξει το ΕΣΥ.

Βήμα-βήμα οι αποφάσεις

Κρίσιμο μήνα, χαρακτήρισε στο μεταξύ, τον Απρίλιο ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.Σημείωσε, ότι κάθε εβδομάδα μελετώνται τα επιδημιολογικά στοιχεία και παίρνονται οι αποφάσεις.

Σε αυτή τη φάση έγινε το πρώτο βήμα όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, οι υπηρεσίες (κομμωτήρια κλπ) σύμφωνα με τα δεδομένα δεν έχουν παραβατικά δεδομένα. Όπως είπε, θα παρατηρηθεί η εξέλιξη της πορείας της πανδημίας σε μια εβδομάδα.

Για την εστίαση ο κ. Σταμπουλίδης ήταν επιφυλακτικός αποφεύγοντας να απαντήσει για το αν θα ανοίξουν εντός του Απριλίου ή το Πάσχα.