Μήνυμα έστειλε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής, Παναγιώτης Ε. Καλδής, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821.

Αγαπητοί μου,

Μέσα στην πανδημία και μετά από ένα έτος κοινωνικής αποστασιοποίησης και τηλεργασίας- τηλεκπαίδευσης, αποχωρισμένοι από τους φοιτητές μας - τους πρωτοετείς δεν τους έχουμε «γνωρίσει» - γιορτάζουμε σθεναρά τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, που  ξεκίνησε το 1821 και τελείωσε το 1830 με την αναγνώριση του Ελληνικού κράτους.

Μια διαδρομή δύσβατη, με περιόδους εμφυλιοπολεμικές και κατά περίπτωση αντιφάσεων και αναγκαίων συναινέσεων, όπου εν τέλει με ηρωικές υπερβάσεις, δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην προετοιμασία βοήθησαν, τόσο η διαδεδομένη και σημαντική ελληνική παιδεία στα Βαλκάνια, με τα περισσότερα και τα καλύτερα εκπαιδευτήρια, η ομοδοξία, όσο και η ελληνική γλώσσα με τον εξαιρετικό πλούτο της και τη γραπτή διάρκειά της για περίπου 4.000 χρόνια.

Τα προηγούμενα δημιούργησαν σημαντικούς εγγράμματους και λογίους. Αποτέλεσμα είναι η πολυετής και συνεχής εξωστρέφεια του ελληνικού στοιχείου, με σημαντικές επιδόσεις στο χερσαίο και το θαλασσινό εμπόριο, η επαφή με Δύση και με Ανατολή και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και του κοσμοπολιτισμού με διαρκή εμπλουτισμό σε αναζητήσεις, γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και κοινωνική ισχύ.

Επιπρόσθετα, ο φιλελληνισμός, που εκδηλώθηκε κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης είναι ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός και τεράστιο κεφάλαιο. Οι ξένοι ένοιωσαν ότι τους αφορούσε, αφού οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούνται από τον δυτικό κόσμο η βάση των
ιδεών και του πολιτισμού του.

Έτσι, εκτός από τα 400 χρόνια καταπίεσης και σκλαβιάς, όπως αναφέρει ο Σπυρίδωνας Τρικούπης, λόγιος, μετέχων της Επανάστασης του 1821 και μετέπειτα ιστορικός της, σχετικά με τα αίτια της Επανάστασης, τα τοποθετεί και στο γεγονός ότι οι Έλληνες, αν και «δεσποζόμενοι», υπερείχαν και προόδευαν, ενώ οι Τούρκοι, παρότι «δεσπόζοντες» παρέμεναν στάσιμοι.

Σήμερα, αξιολογούμε και προστατεύουμε τα κεκτημένα μας, ιδίως όσον αφορά τα δημόσια αγαθά, διευρύνουμε τις προοπτικές μας, οργανώνουμε την πορεία μας στη χώρα, αλλά και διεθνώς και κάνουμε τη δική μας διπλή, αλλά και πιο απλή επανάσταση.

Από τη μια μεριά, κλίνουμε με ευγνωμοσύνη το γόνυ σε όσους θυσιάσθηκαν για την ελευθερία και τη δημιουργία της πατρίδας μας.

Αναγνωρίζουμε την προσφορά τους, τη θωρακίζουμε δημοκρατικά και αντιπαλεύουμε, συνεχώς, σε κάθε επιβουλή, για τη διατήρηση και την πρόοδό της.

Ακόμη,
Το έχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στους δικούς μας, στους συναδέλφους μας, στους φοιτητές μας και σε όσους μας χρειάζονται, αλλά και χρειαζόμαστε.

Με εμπιστοσύνη στα κελεύσματα των υγειονομικών.

Όλοι μαζί, μπορούμε να το επιτύχουμε και έτσι θα γίνει!

Καλή Άνοιξη σε όλα!

24 Μαρτίου 2021

Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής
Πρύτανης


Αξίζει να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δημιούργησε ένα Οδοιπορικό μνήμης με τίτλο «Άλωση της Τριπολιτσάς: Η εδραίωση του Αγώνα».